EGAP hlásí růst zájmu o pojištění exportu do Číny i Ruska

242
exportu
ilustrace: Pixabay.com

Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP] za první pololetí letošního roku pojistila český vývoz do 40 zemí. Tento týden to na Českém exportním fóru uvedl ředitel EGAP Jan Procházka. Největší nárůst exportu pojišťovna eviduje u Asie.

Z letošních pojištěných exportů ze strany EGAP jich podle Procházky 52,7 procenta míří do Asie. Nelze podle něj přitom jmenovat zemi, která by nějak výrazně vybočovala. EGAP podle něj dále sleduje významný návrat českých vývozců k Rusku. Počet tuzemských exportérů do něj je letos oproti loňsku až trojnásobný.

„Vždy jsme měli nějaké objemy do Ruska, po krizi to spadlo. Všichni hledali jiné obchody, Rusové se snažili lokalizovat výroby. Dneska jsme se přesunuli do fáze, že něco se jim povedlo, něco se jim nepovedlo, ale zase Češi poměrně výrazně dodávají a pojišťují si svoje obchody do Ruska,” uvedl Procházka.

Větší aktivitu českých exportérů lze podle něj sledovat také na Ukrajinu. V Asii je pro české vývozce velký potenciál i podle Marka Svobody z odboru ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR]. Za perspektivní trh přitom považuje také Afriku.

„Nám se do budoucna perspektivními trhy zdá indopacifický region a Afrika, tam budeme směřovat i v rámci našeho předsednictví EU naše témata,” řekl na Českém exportním fóru.

EGAP zvyšuje pojištění exportu druhým rokem

Státní pojišťovna EGAP zaznamenala rekord v počtu zahraničních trhů, na nichž zajistila dodávky českých firem. Český vývoz podpořila v celkové částce 45 miliard korun do 47 zemí.

„Pro mě to bylo naprosto neuvěřitelné číslo, přece jenom zemí na světě není nekonečné množství. Teď už máme pololetní výsledky a víme, že jsme podpořili firmy ve 40 zemích. Sice to neznamená, že do konce roku to bude 80, ale možná to číslo překročí 50,” uvedl Procházka.

EGAP loni uzavřela 249 pojistných smluv, o rok dříve jich bylo 140. U komerčních pojišťoven loni podle EGAP klesla ochota pouštět se do rizika, proto až trojnásobně stoupl zájem hlavně malých a středních firem o krátkodobé pojištění vývozu do států Evropské unie.

Vybrané výsledky EGAP od roku 2016 do 2020
Rok 2020 2019 2018 2017 2016
Pojištěný objem exportu 45 mld. Kč 40,2 mld. Kč 35,8 mld. Kč 42,8 mld. Kč 31,9 mld. Kč
Počet uzavřených smluv 249 140 203 134 93
Počet zemí, do kterých směřoval podpořený vývoz 47 35 37 33 39

[Zdroj: Výroční zprávy EGAP]

K větším obchodním kontraktům patřilo například pojištění výstavby mostů v Ghaně, stavby nemocnic v Trinidadu a Tobagu, export bazénových technologií do Srbska nebo piva do Velké Británie. Pojišťovna EGAP v roce 2019 pojistila objem exportu ve výši 40,2 miliardy korun na 35 zahraničních trhů.

Avšak v Turecku státní pojišťovna prodělala “kalhoty”

V roce 2019 avšak pojišťovna EGAP vykázala ztrátu ve výši 2,38 miliardy korun. Do jejího hospodaření se negativně zapsala potřeba tvorby kapitálové rezervy pro nedokončený projekt uhelné elektrárny Adularya v Turecku, na kterém se podílely české firmy.

Státní EGAP loni vykázal ztrátu 2,38 miliardy korun

Informace o ztrátě EGAP potvrdil mluvčí EGAP Jan Černý. Ztráta byla podle něj dána problémy projektu uhelné elektrárny Adularya v Turecku. Jinak se totiž dle jeho slov pojišťovně obchodně dařilo.

„Hospodaření tak bohužel skončilo ztrátou 2,38 miliardy korun, ale dotace ze státního rozpočtu pojišťovna žádat nebude. Ztrátu vykryje z kapitálového posílení z roku 2018, obchodní činnosti a vymáhání pohledávek,“ uvedl.

Turecký projekt Adularya, který zahrnoval nedokončenou hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre a sousední lignitový důl, a byl jedním z důvodů, které přivedly k úpadku firmu Vítkovice Power Engineering. Ta byla totiž hlavním dodavatelem stavby. Uhlí údajně neodpovídá kvalitě, na jakou byly kotle elektrárny stavěny. Situaci navíc ztížila skutečnost, že po pokusu o puč v Turecku v roce 2016 holding Naksan, do kterého Adularya patří, skončil v rukou státu. V minulých letech proběhlo i několik neúspěšných tendrů na prodej tohoto projektu.

EGAP zprostředkovává i úvěry Covid plus

V souvislosti s pandemií koronaviru EGAP od května loňského roku velkým exportně zaměřeným společnostem poskytuje také záruky za úvěry prostřednictvím programu COVID plus. Schválený objem za loňský rok činil 16,5 miliardy korun. Nejvíce záruk směřovalo podle pojišťovny do automotive a strojírenství, nejčastěji na Ostravsko. Podniky v COVID plus žádají přes komerční banky o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun.

EGAP v programu Covid Plus zatím dala záruky za 10 miliard

EGAP pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic. A to především do zemí s vyšším rizikem nezaplacení na straně kupujících. Pojišťovna vznikla v roce 1992, nyní spadá pod Ministerstvo financí ČR. Vláda na konci roku 2019 schválila, že se EGAP stane 100% akcionářem České exportní banky. Došlo tak na převody podílů z ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničních věcí.

Sloučení ČEB a EGAP podporuje HK ČR i podniky

MF ČR ve svém návrhu dále počítá se vznikem nové ECA – exportní úvěrové agentury. Ta by měla vzniknout fúzí ČEB a EGAP a následným vznikem nové organizace. Nebo by mohl stát založit novou firmu bez vazby na ČEB a EGAP. Tyto změny by si ovšem vyžádaly od rozhodnutí vlády dobu až pěti let.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here