Důchodci si od ledna polepší všichni stejně, o 360 korun

3571
vladni
Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády Marian Jurečka [uprostřed] oznámil, že penze od ledna 2024 vzrostou o 360 korun. / Foto: Úřad vlády ČR

Všechny důchody se od ledna 2024 zvýší všem jejich příjemcům o 360 korun. Jde o částku, kterou si důchodci zvýší základní část dávky. Procentuální tedy zásluhová část penzí od ledna nevzroste. Reálné mzdy v Česku totiž klesají.

Přesnou částku řádné valorizace důchodů od ledna 2024 oznámil dnes [5.9.] na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„V lednu dojde ke zvýšení důchodů o 360 korun,“ potvrdil lednový růst penzí ministr.

360 korun, je tedy částka, o kterou porostou všechny důchody. Tedy starobní, pozůstalostní i invalidní penze. Částka se propíše do základní výměry důchodů, přidáno tak dostanou všichni penzisté stejně bez rozdílu. Procentuální [zásluhová] část výměry se kvůli propadu reálných mezd od ledna 2024 nenavýší.

„Tím se dostaneme po lednu příštího roku na průměrnou výši důchodů v ČR na částku 20 693 korun,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Zpomaluje ekonomika, a tak zpomaluje růst důchodů

Lednová valorizace důchodů podle ministra Jurečky znamená pro státní rozpočet nárůst výdajů o 12,3 miliardy korun. Řádné navyšování penzí se odvíjí od růstu reálných mezd v prvním letošním pololetí, které Český statistický úřad [ČSÚ] zveřejnil v pondělí 4. září. Podle dat úřadu činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda v letošním druhém čtvrtletí 43 193 korun. To je sice o 3 101 korun [7,7 %] více než ve stejném období loni. Spotřebitelské ceny ale rostly za uvedené období o 11,1 procenta, reálně tak mzda klesla o 3,1 procenta.

Průměrná mzda v Česku reálně klesla i ve 2. čtvrtletí

Ještě prudčeji klesala reálné mzda v 1. čtvrtletí letošního roku, kdy podle dat ČSÚ sice opět vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda meziročně o 8,6 procenta na 41 265 Kč, ale po započtení vlivu inflace reálně klesla o 6,7 %.

Důchody za poslední tři roky rostly o 5 240 korun

Ministr Jurečka při oznamování lednového navyšování růstu penzí připomněl, že mezi lety 2018 až 2021 rostly české důchody v průměru o 3 587 korun. Za období od ledna 2022 do ledna 2024, tedy za současné pětikoaliční vlády Petra Fialy [ODS], pak penze narostly v součtu o 5 240 korun. Jejich nárůst významně ovlivnilo od ledna 2023 přiznávané výchovné v částce 500 korun měsíčně za každé vychované dítě, na kterém začala pracovat již předchozí vláda pod vedením Andreje Babiše [ANO].

V této souvislosti ministr Jurečka deklaroval, že výchovné jako dávka k důchodu zůstane trvale všem, kteří ji čerpají. Tedy o ni určitě nepřijdou.

„Výchovné těm, kterým bylo přiznáno, bude zachováno. Bude to trvalá součást jejich důchodu,“ vyvrátil obavy některých důchodců o výchovné Marian Jurečka.

Výchovné k penzím skončí, plánuje ministr Jurečka

K lednovému nárůstu penzí pak uvedl, že v Česku funguje férový mechanismus, který dobře pokrývá nárůsty spotřebitelských cen.

„Reálná hodnota důchodů vzroste meziročně o 0,9 procenta,“ uvedl s tím, že vždy i do budoucna bude zvyšování důchodů pokrývat plně meziroční cenový růst.

Dodal, že po letošním mimořádném navýšení důchodů v červnu pobírá 70 až 80 procent českých starobních důchodců penzi vyšší než 18 tisíc korun.

„Průměr se skoro kryje s mediánem. A je vidět, že naprostá většina důchodů se pohybuje v rozmezí mezi částkou 18 až 23 tisíc korun,“ řekl závěrem ministr Jurečka.

Veronika Táchová

6 KOMENTÁŘE

  1. Že se pan pan Jurečka mnou inspiroval? Já navrhoval v komentářích, aby se navýšení penzí 1700 Kč vyplácelo všem stejně, protože jde o navýšení způsobené z velké části inflací, a tím se trochu vyrovnal i rozdíl mezi starodůchodci a ostatními, on se tím možná inspiroval, ale moc uboze!

    • To není fér, proč by měl dostat důchodce který pobírá 260 000kč nebo takový spejbl špidlín … který docurw.. co se dalo … stejně jako důchodce co má max. 15 000kč. Tím se tkz. solidarita mezi důchodci, kterou populistická 5kolka všude vykřikuje nesrovná …

      • V tom máte pravdu, ale je spravedlivější tato varianta, než použít znění platného zákona, kdy starodůchodce dostane možná “1000Kč”, člověk co bere důchod kolem 20 000Kč by dostal asi 2200Kč a co bere 240 000Kč, to asi ví Jurečka, protože v té době se o tom nemluvilo, když jsem to diskuzi navrhoval, ať se zveřejní kompletní Gaussova křivka výše důchodů a počtu lidí, tak to nikoho nezajímalo a dnes zase vybírají ukazatele, které se jim hodí do “krámu”.
        Vím, že to nezměním, ale znalosti odpovědných lidí jsou katastrofání.

        • P. Kupec. Statistický úřad vydal tyto info. Jména neuvedl, ale nejnižší důchod je 38kč, to jsou lidé kteří berou důchody ze zahraničí a ty jsou i v tisících eur. Nechali si České občanství jen z vypočítavosti kvůli levné zdravotní péči, např. tkz. sélébrity. Žijí i vydělávají těžké love po světě, ale jak se něco semele s jejich zdravím, oprava chrupu, plastika … hned utíkají do Česka. To je taky špína i nefér vůči pracujícím u nás za pár šuš… proti těmto … A že takových vyč… je požehnaně ! O “výsluhách” i důchodech “politiků” z EU-EK si něco z netu zjistěte, to je taky počtečníčko o špíně z dogmatické EU. Stačí jedno vol. období a jsou za vodou … i s rodinou na desítky let. Spejbl špidlín kdysi přiznal, kdo se dostane do EU musí automaticky odevzdávat 50-60 000kč do stranické kasy=černý úplatek. Já jsem dobrovolně odevzdával 80 000kč, taky dobře věděl proč.

        • ..jsou katastrofální … Stejně jako voličů zrádných 5šmejdů, fanatismus Fialy apod. dare.. antibabiš zapůsobil na tu nejhorší spodinu národa i když si říkají vysokoškoláci. Jenže havlo VUML je dnes k ničemu, technické společnosti absolutně nepotřební a tito … jsou dnes z eráru placené loutky 5hadů jak rozeštvat společnost mezi sebou. To byl účel skotačení po náměstích s podplaceným milionem chlípníků i zrádné ČT, novinek- seznam … Taky si hned takové podlé kry.. finančně polepšili i polepší, hnus.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here