Americký výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. kvůli prudkému propadu tržeb souvisejícímu s pandemií koronaviru zruší 700 pracovních míst v kancelářích. To představuje zhruba 15 procent celkové pracovní síly společnost. Propouštění oznámila i britská BBC, taktéž ve výši 15 procent.

Společnost Levi Strauss & Co. oznámila, že ve druhém čtvrtletí vykázala ztrátu 363,5 milionu USD [8,6 mld. Kč]. To po zisku 28,2 milionu USD ve stejném období loni. Propouštění v americké firmě se nedotkne zaměstnanců v obchodech a v továrnách. Firma očekává, že tímto krokem ušetří ročně 100 milionů USD.

Firma Levi Strauss vlastní značky Levi’s, Dockers a Denizen. Kořeny firmy sahají do roku 1853, kdy bavorský imigrant Levi Strauss v době zlaté horečky otevřel v Kalifornii velkoobchod s textilním zbožím. O dvě desetiletí později se spojil s jedním ze svých pravidelných zákazníků a nechali si patentovat vynález – pracovní kalhoty, jejichž kapsy zpevnili kovovými nýty. Tento den je považován za den zrození džín.

Jeans Story Michala Petrova osloví nejen Denim Heady

Levi Strauss & Co.: 48 centů ztráty na akcii

Očištěná ztráta na akcii činila po oznámení hospodářských výsledků 48 centů. Překonala tak odhady analytiků dotazovaných společností Zack Investment Research. Výnosy klesly o 62 procent na 497,5 milionu USD.

Stejně jako další oděvní společnosti i Levi Strauss kvůli koronaviru dočasně zavřel své obchody. Také mnoho obchodních domů, které prodávají oblečení firmy, zůstalo zavřených. V současnosti je podle firmy již většina jejích obchodů otevřená a tržby jsou na úrovni zhruba 80 procent loňských tržeb. Významně stoupl prodej přes internet [+25 %], v samotném květnu dokonce ve srovnání s předchozím měsícem o téměř 80 procent.

Firmy po celém světě omezují výdaje i investice

15 procent zaměstnanců propustí i BBC

Britská vysílací společnost BBC propustí 450 lidí z regionálních televizních kanálů, rozhlasových stanic i svých internetových redakcí. Představuje to 15 procent zaměstnanců BBC v Británii. Společnost chce tímto opatřením do roku 2022 ušetřit 25 milionů liber [skoro 738 milionů Kč]. BBC už dříve uvedla, že chce letos kvůli finančnímu tlaku vyvolanému pandemií snížit náklady o 125 milionů liber.

Na roční příjem ředitele ČT se skládá 3 286 domácností

Už v červnu BBC avizovala, že ve Skotku, Walesu a Severním Irsku propustí 150 lidí. Před pandemií způsobenou šířením koronaviru též informovala o zrušení dalších 450 míst, což ale pozdržela kvůli zvýšené poptávce po zpravodajském obsahu v době pandemie.

„Místní zpravodajské pokrytí BBC zavedla před 50 lety. Příliš se od té doby nezměnilo a potřebuje zásadní proměnu. To znamená učinit některá dost nesnadná rozhodnutí,” konstatovala Helen Thomasová, která v BBC zodpovídá za 13 britských regionálních televizních kanálů, 39 rozhlasových stanic i za místní obsah na internetu.

Dále uvedla, že BBC se musí v době facebooku a komunikace prostřednictvím aplikace WhatsApp přizpůsobit tomu, jak lidé žijí, jak se dostávají ke zprávám a jaký obsah žádají.

„Zmodernizujeme svou nabídku britskému publiku tak, že digitální obsah bude ústřední součástí všeho, co děláme,” řekla.

Plánované změny zahrnují i sloučení týmů regionálních televizních stanic a tvůrců internetového obsahu. Co se týče rozhlasových stanic, zjednodušený program zavedený v březnu vlivem pandemie zůstává. Rádia budou mít rovněž více společného obsahu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here