Sezónnost finančních trhů: Opomíjená strategie s vysokou úspěšností

804
sezonnost
Foto: XTB

Sezónnost hraje na finančních trzích významnou roli. Většina investorů a traderů ale na ni buď úplně zapomíná, nebo plně nevyužívá jejího potenciálu. Přitom se jedná o velmi jednoduchou strategii s vysokou mírou úspěšnosti.

Brokerská společnost XTB o tomto tématu připravila sérii videí. Tento týden vyšel první díl. Proč se tedy vyplatí na sezónnost zaměřit a jak ji můžeme využít?

Výhoda obchodování založeném na sezónnosti je především jeho přímočarost. Jedná se pouze o jednoduchou statistiku dat z minulých let a výsledky jsou vcelku logické. Fakt, že plyn bude dražší v zimě, kdy ho nejvíce spotřebujeme, a kukuřice bude levnější v létě, kdy je její produkce na maximu, asi není pro nikoho moc překvapivý. Podobné historické trendy ale vidíme i na mnoha dalších instrumentech. Ropa a zlato nejčastěji rostou na začátku měsíce. A podobně tomu je i v případě indexu S&P 500.

Na finančních trzích samozřejmě není nikdy nic stoprocentní. Nemůžeme očekávat, že nakoupíme každý měsíc zlato první den v měsíci a třetí den ho prodáme vždy v zisku. Nicméně i tak nám tato data dávají obrovskou výhodu při určení aktuálního i budoucího trendu. To vyplývá i ze statistik traderů, kdy obchodníci, kteří zakomponovali sezónnost do své strategie, na většině instrumentů dosahují lepších výsledků než jejich kolegové, kteří tyto data ignorují. V tradingu je využití sezónnosti jasné.

Vyplatí se sezónnost i dlouhodobým investorům?

Statistika nám říká, že ano. Pro akciové investory bezpochyby dává smysl brát v potaz sezonní data z hlediska produktů i nákladů dané firmy. A dokonce i investoři nakupující periodicky ETF indexu S&P 500 mohou své zisky potenciálně zvýšit optimalizací dnů, ve kterých cenné papíry nakupují.

Možnosti uplatnění této strategie jsou tedy opravdu široké. Pokud se chcete o tématu dozvědět více, v níže přiloženém, volně dostupné videu, se naučíte, jak uplatnit sezónnost v průběhu celého roku nebo třeba i v rámci jednotlivých týdnů.

Video XTB: Sezónnost v investování a tradingu >

Dozvíte se v něm i to, jak jednoduše začít používat sezónnost přímo v platformě xStation na kterémkoliv instrumentu a mnoho dalšího.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here