Od roku 2020 roste počet domácností, jež netvoří rezervy

308
domacnosti
Foto: Pixabay.com

Podíl domácností, které vytvářejí alespoň nějaké úspory, klesl za poslední tři roky o jedenáct procent. Zatímco v roce 2020 si spořilo 74 % českých domácností, dnes je to 63 procent. Data uvedla iniciativa Den finanční gramotnosti.

Dvě ze tří domácností v Česku vytvářejí úspory. Naopak necelá třetina [27 %] domácností každý měsíc vyjde „tak tak“. Deset procent domácností s příjmy nevychází a finanční problémy řeší půjčkami a různou výpomocí. Týká se to hlavně domácností, ve kterých je některý z jejích členů bez práce, na rodičovské dovolené nebo v domácnosti. Velkou roli v hospodaření domácností sehrává dosažené vzdělání jejích členů.

„Pokud takový člen domácnosti měl maturitu nebo vysokou školu, pak četnost výskytu domácností, které nejsou s to tvořit finanční rezervu, klesá na čtyři procenta,“ vyplývá z průzkumu iniciativy, za kterou stojí finanční skupina Partners.

Pozitivní zprávou podle autorů průzkumu je, že podíl domácností, kterým se letos meziročně zhoršila finanční situace, klesl o šest procent. To z 49 procent na 43 procent. Zajímavé zjištění přinesly výsledky průzkumu o tom, do čeho domácnosti, které tvoří rezervy, investují. Nejvíce vydělávající čtvrtina domácností investuje častěji než nejméně vydělávající čtvrtina do:

  • Pořízení vlastního bydlení: 47 % vs. 27 %.
  • Životního pojištění: 45 % vs. 27 %.
  • Podílových fondů: 37 % vs. 15 %.
  • Pořízení domu/bytu na pronájem: 18 % vs. 4 %.

Nejmladší respondenti pak o něco častěji věří podnikání, jímž se chtějí zajistit na stáří. Takových mladých lidí je ale pouhých 12 procent. Více než 2/5 respondentů v průzkumu uvedly, že se jejich domácnosti dnes ve srovnání se situací před rokem daří finančně hůře. Naopak téměř čtvrtina domácností uvedla, že si meziročně finančně polepšila.

Změny v penzích sledují hlavně starší lidé

Hlavní část průzkumu se zaměřila na téma spoření na penzi. Třetina respondentů s nižším stupněm dosaženého vzdělání [ZŠ a SŠ bez maturity] deklarovala, že na důchod není potřeba mít extra částku naspořenou. Asi nikoho nepřekvapí, že to tvrdí lidé s nejnižším příjmem, kteří jen obtížně tvoří rezervy.

„Ukázalo se, že lidé sledují aktuální penzijní reformu. Nejlepší přehled o chystaných změnách měli lidé mezi 50 až 65 lety. Obecně se ukázalo, že Češi nevěří státu v tom, že jim dokáže zajistit důstojné stáří,“ stojí v průzkumu.

Jeho výsledky dále ukazují, že i když lidé projevují pesimismus v otázce své výše penze, celkový průměrný důchod podhodnocují. Průměrnou výši odhadli na 17 238 korun. Přičemž ten se pohybuje na úrovni 20 tisíc korun a po lednu 2024 stoupne na částku 20 693 korun.

Důchodci si od ledna polepší všichni stejně, o 360 korun

„Zatímco mladí [18 – 35 let] odhadují v průměru průměrný důchod ve výši 15 823 korun. Což je 78 procent skutečného stavu, lidé ve věku 50 a 65 let už lépe tipli 18 541 korun, tedy zhruba 92 procent reality,“ uvádí průzkum.

Kolik chtějí Češi peněz na penzi. Co jsou cíle domácností

Vyhnout se ve stáří chudobě se snaží podle průzkumu dvě třetiny Čechů, kteří se na penzi finančně připravují. Jakkoli průzkum nehodnotil to, jak moc jsou v tom úspěšní. Bez ohledu, který finanční produkt volí pro svůj cíl, si „na stáří“ na měsíční bázi spoří či investuje 59 procent dotázaných.

Průzkum ukázal, že nejvíce lidí [37 %] spoléhá na staré penzijní připojištění [PP]. To většině přináší státní příspěvek, ale zároveň minimální zhodnocení kvůli zákonné povinnosti „kladné nuly“. To značí, že takzvané transformované fondy PP nesmějí propadnou do minusu. O změně ze starého na nové doplňkové penzijní spoření uvažuje jen pětina účastníků v PP. To přesto, že tyto fondy nesou vyšší zhodnocení.

Analýza: Transformované penzijní fondy peníze nenesou

„Ohledně přípravy na stáří téměř čtvrtina Čechů [23 %] sází na pořízení vlastního bydlení a 22 procent má životní pojištění. Až poté následovaly finanční produkty určené pro přípravu na penzi. 18 procent Čechů zhodnocuje peníze v novém penzijku DPS. 17 procent věří stavebnímu spoření a 15 procent investicím do podílových fondů,“ ukazuje průzkum.

–RED–

1 komentář

  1. Po zkušenostech po puči89 je nejlepší žít na dluh, stejně tak špatně hospodaří i tato republika po 33. let. Mé investice které fungovaly pár let jsou všechny rozkradeny demokratickými lot.. v bílých límečcích. To při puči89 neměl ani jeden majitel těchto … 10. let, takže výmluvy, že za to můžou komouši je … Jó můžou, ale tito noví bolševici jsou daleko horšími zlo..i.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here