Černý obchod s očkovacími certifikáty kvete v Rusku i Česku

322
s_ockovacimi_certifikaty
Foto: FinTag.cz

Nejčastější druh podvodu na internetu v Rusku je prodej falešných certifikátů o očkování proti covidu-19. Běžné jsou i podvodné inzeráty na falešné PCR testy. S očkovacími certifikáty se podvádí i v Česku.

Na černý obchod s očkovacími certifikáty upozornila ruská média s odvoláním na studii společnosti Group-IB, jež se specializuje na odhalování kybernetické kriminality.

„Nejrozšířenějším druhem podvodu se staly nabídky prodeje očkovacích certifikátů. Objevují se v masivním měřítku na pochybných fórech, kanálech Telegramu a sociálních sítích,” přiblížila Group-IB pro agenturu TASS.

Podvodníci certifikáty obvykle prodávají včetně příslibu zápisu údajů zákazníka do státního registru očkovaných. Cena falešných potvrzení se pohybuje od 3 000 do 30 000 rublů [od cca 885 do 8 850 Kč]. Jejich vystavení trvá přibližně tři týdny. Jednodušší certifikáty – bez přidání údajů do registru – jsou levnější a jejich vyhotovení trvá v průměru jeden den.

Obdobně to funguje s falešnými PCR testy a testy na protilátky. Jejich nabídky se také objevují hlavně na běžně nedostupné části internetu či platformě Telegram. K dispozici jsou ale i na běžných webových stránkách a sociálních sítích. V jejich případě společnost zaznamenala nejen nabídky s negativními výsledky, ale občas i s pozitivními, které ukazují nakažení koronavirem. Cena takového dokumentu se pohybuje od 500 do 4 000 rublů [150 až 1 200 Kč].

Třetí nejpopulárnější artikl podvodníků se staly QR kódy, jimiž se obyvatelé Moskvy museli dříve prokazovat při vstupu do restaurací, kaváren a barů. To, aby doložili, že jsou očkovaní či imunní. Město tuto povinnost nedávno zrušilo. Cena za kód, který vedl na falešný web dokládající bezinfekčnost zákazníka, se pohybovala od 999 do 3 000 rublů [cca 295 až 885 Kč].

S očkovacími certifikáty se podvádí i v Česku

Podvody s očkovacími certifikáty se dějí i v Česku. Také u nás jsou potvrzeny případy, kdy zdravotník za úplatu zanese do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] jedince jako naočkovaného, vakcínu mu přitom nedá. Falešně vykazovaná očkování řešili 23. června na své schůzi poslanci Výboru pro zdravotnictví PS PČR.

„Jsou mezi námi spoluobčané, kteří platí za to, aby byli zaneseni do systému jako očkovaní a očkování se nepodrobí,“ uvedl na jednání výboru jeden z jeho místopředsedů Miloslav Janulík [za ANO] s tím, že jde o specifikum ryze české a takových případů není zrovna málo.

Poslanci řešili falešně vykazovaná očkování proti covidu

Podle Janulíka vede lidi k takovému kroku, kdy se nechají za úplatu zanést do ISIN jako očkovaní, zcela mylná domněnka, že se vyhnuli „očipování“.

„Na to je třeba myslet,“ řekl.

Podle něj je třeba takové lidi nějakým způsobem usvědčit a prokázat jim, že ty protilátky prostě nemají, a nemůžou je mít, když se proti covidu-19 nenaočkovali. Falešné očkování navíc zkresluje data o účinnosti vakcín proti covidu-19. Konkrétně počty nakažených po aplikaci především druhé dávky vakcíny. Informace o falešně vykázaných očkování potvrdila i předsedkyně výboru Věra Adámková [za ANO].

„Mám tyto zprávy také,“ řekla s dovětkem, že doufá, že jde pouze o jednotky případů.

ÚZIS: Podvodníky dokážeme snadno vytrasovat

Poslanci upozornili, že falešně vykazovaná očkování jsou trestný čin, který jde především na vrub poskytovatele zdravotní služby. Tedy očkovacího centra či jiného místa, kde k fiktivnímu podání látky došlo.

„Vidím, jak očkování funguje, je to akce jak tisíc spartakiád a vidím, že se nikomu nic nestalo,“ reagoval na jednání výboru přítomný ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Potvrdil, že jde nepochybně o trestný čin, který začíná u falzifikace zdravotnické dokumentace. Zároveň upozornil, že podle datových stop a údajů o falešně očkovaných dokáží celkem jednoduše a rychle vytrasovat, odkud falešná očkování přicházejí. Včetně lékaře, který údaj do ISIN zanesl.

„Bude to dohledatelné a neskončí to na ÚZIS, ale na Policii ČR,“ řekl důrazně.

Souhlas s ním vyjádřil na sněmovní schůzi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Podle něj by měla takové jednání, které je hlavně etický problém, řešit také Česká lékařská komora [ČLK].

Zpátky do Ruska

Zatímco v Rusku podvody s očkovacími certifikáty a PCR testy kvetou, soud v Rostovu na Donu v jižní části Ruska odsoudil k nepodmíněným trestům pět obyvatel autonomní Severní Osetie. A to za to, že se loni ve Vladikavkazu zúčastnili vzbouření proti opatřením, která vydaly úřady ve snaze zabránit šíření koronaviru. Za mřížemi si odsouzení podle paragrafu o masových nepokojích mají odpykat pět a více let.

Loni 20. dubna se v centru Vladikavkazu, správním středisku Severní Osetie, konala nepovolená demonstrace. Účastnilo se jí asi 2 500 lidí. Ti si stěžovali na restrikce, ztrátu práce a výdělků a na nedůvěryhodné informace od úřadů. Policie po výzvách k rozchodu začala demonstranty vytlačovat z náměstí. Někteří z nich kladli odpor a na policisty házeli kameny a další předměty. Zranili 17 policistů.

Obžaloba u soudu za pomoci videozáznamů a svědectví policistů dokazovala, že pětice obviněných patřila mezi demonstranty aktivně se protivící strážcům zákona. Dva z obviněných přiznali vinu. Ostatní ji popřeli a tvrdili, že se v centru dění ocitli náhodou a že je následně dav pohltil. Jeden z obviněných podle reportéra listu Kommersantu připustil, že jej přemohly emoce, a tak bez míření hodil po policistech kámen.

Soudkyně Viktorija Mamelková všechny obviněné shledala vinnými z účasti na masových nepokojích. Dvojici, jež přiznala vinu, poslala na pět let do vězení. Další dva odsouzení si odpykají pět let a tři měsíce, zbývající pět a půl roku.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here