První kroky při rekonstrukci zahrady či chaty: Čím začít?

1070
zahrady
Foto: Unsplash.com

Odhodlali jste se ke koupi zahrady či chaty, ale váháte, jestli to byl dobrý nápad kvůli současným cenám? I v dnešní době se dá rekonstruovat a přitom nevykrvácet. Důležité je správně postupovat. Na co se vrhnout jako první?

Seznamte se se svými možnostmi

Každý pozemek má svá specifika. Problémům se vyhnete tím, že se seznámíte s veškerými omezeními a možnostmi. V první řadě si zjistěte, zda potřebujete na vaše práce stavební povolení. Pokud ano, co nejdříve komunikujte s příslušnými úřady, protože dlouhé vyřizovací lhůty vás mohou nepříjemně zbrzdit.

Čím začít?

Pokud vaše nemovitost nemá zajištěnou dobrou příjezdovou cestu, řešte tento problém hned od začátku – samozřejmě pokud to je ve vašich silách. Potřebujete, abyste k nemovitosti dopravili veškerý potřebný materiál bez komplikací. Za druhé vám rozježděná půda přidělá další práci a její pozdější úpravy mohou být náročnější.

Samozřejmě nemá cenu příjezdovou cestu hned na začátku rekonstrukcí upravovat do finální podoby. Během dalších prací dostane ještě pravděpodobně zabrat a nevíte, co bude ještě potřeba měnit. Nejdříve byste se měli soustředit na upravení a srovnání povrchu. To zvládnete sami, pomůže vám vibrační deska – půjčovna vám ji na celý den poskytne za pár korun.

S energií je to jednodušší

Spousta zahrádek či chat v původním stavu nemá zavedené energie. Se zavedením vody to může být v některých případech složitější a práce se mohou protáhnout. Při rekonstruování je pro vás ale stěžejní především elektřina. Pokud ji na pozemku nemáte, vyřešíte to zapůjčením elektrocentrály či generátoru, a to například od půjčovny Boels.

Časový plán se vyplatí i u zahrady

S vidinou léta přichází také sen o stinném koutku na vlastní zahradě, o bazénu či grilování na terase. Abyste tento sen nemuseli opakovaně oddalovat, vrhněte se na požadované úpravy zahrady či chaty s jasným plánem.

Je běžnou praxí, že rekonstrukce a různé práce okolo nemovitostí nevycházejí vždy přesně podle plánu. Přesto je ale důležité si jej vytvořit. Takový plán vám totiž umožní lépe plánovat a organizovat. Díky tomu si ujasníte priority a definujete práce, se kterými je potřeba začít nejdříve. Plány vám mnohem lépe vyjdou, pokud zohledníte roční období. Určité práce uděláte v létě, zatímco jiné na jaře nebo na podzim.

Pevný časový plán vám umožní lépe sledovat náklady a plánovat uvolňování finančních prostředků na jednotlivé fáze rekonstrukce. Snadněji rozvrhnete koupi potřebného materiálu a zamezíte zbytečnému zdržování a prostojům.

Šetřete jen tam, kde vás to za pár let nedožene

Rekonstrukce je samozřejmě nákladná záležitost a každý hledá možnosti, jak ušetřit. Žádné z rozhodnutí nečiňte na úkor kvality materiálu. Možná na něm ušetříte teď, ale za pár let vás doženou opravy a výměny, které se prodraží.

Pokud byste měli někde šetřit, tak je to spíše u nákupu vlastního vybavení. Spousta věcí si vyžádá pouze rekonstrukci, ale později na ně již nesáhnete. Proto zbytečně vše nekupujte, ale využívejte půjčovny. Vaše finální úspora se vyšplhá až na desetitisíce korun.

–Adman‘s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here