Čeká nás boom obnovitelných zdrojů, říká Kamil Čermák

694
Kamil_Cermak
Foto: ČEZ ESCO

„V následujících letech nás čeká boom obnovitelných zdrojů, zejména pak solární energetiky,“ říká v podcastu FinTag.cz předseda představenstva a ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Zároveň i představuje nový produkt, který jeho firma spolu s Komerční bankou [KB] a Société Générale Equipment Finance [SGEF] nově nabízí právnickým osobám. Ten spočívá v realizaci solárních elektráren na veřejných i soukromých budovách, aniž by se museli jejich majitelé starat o to, jak takový projekt zafinancovat a uskutečnit.

„Podobným způsobem už fungují naše projekty energetických úspor EPC i výstavba a provoz kogeneračních jednotek. Nyní tento model začneme s Komerční bankou a SGEF aplikovat i u střešních fotovoltaických elektráren. Zákazník se nemusí starat o investici, administrativu ani provoz fotovoltaiky,“ vysvětluje v podcastu FinTag.cz Kamil Čermák.

Základním principem EPC [Energy Performance Contracting] je splácení realizovaného projektu až z prokazatelně dosažených úspor nákladů na energie. Realizaci projektu energetických úspor na objektech a zařízeních zákazníka na sebe přitom přebírá specializovaná firma energetických služeb [ESCO – Energy Services Company]. Investice, úroky a náklady na služby ESCO splácí zákazník firmě až po dosažení úspory v provozních nákladech a po dobu sjednanou ve smlouvě.

Nejlepší emise jsou žádné emise, říká Kamil Čermák

V podcastu FinTag.cz se Kamil Čermák vyjadřuje i k budoucímu energetickému mixu České republiky. Podle něj není jiné cesty, než kombinovat jadernou energetiku s obnovitelnými zdroji energie [OZE].

„Potenciál vodních elektráren je v Česku vyčerpán, větrné elektrárny je něco, co by naši občané asi rádi na našem území neviděli, takže je jisté, že zejména solární elektrárny čeká velký boom,“ vysvětluje.

V podcastu dále zmiňuje přechod českých uhelných tepláren na plyn, o čemž nyní ČEZ například jedná s Národní rozvojovou bankou [NRB].

Na současných debatách o přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku ho mrzí, že se zúžily pouze na debatu o elektromobilitě. Jakkoli je její zastánce, tvrdí, že hlavní potenciál ve využití OZE a snížení emisí zároveň spočívá v úsporách.

„V naší zemi je deset tisíc škol, stovky nemocnic, tisíce radnic a veřejných budov. Přitom 95 procent z těchto veřejných budov podle výzkumu Ministerstva průmyslu a obchodu nesplňuje ani ty dnešní parametry na moderní energeticky úspornou budovu,“ tvrdí.

A právě tady vidí aktuálně vůbec největší potenciál, který se Česku při přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku nabízí.

„Rozhodně bych tedy nepodceňoval oblast úspor, protože vůbec nejlepší jsou ty emise, které vůbec nevzniknou,“ vysvětluje.

V podcastu FinTag.cz připouští, že Česko zaspalo v instalaci OZE. Vysvětluje si to i předchozí politikou, kdy byla zneužita solární energetika solárními barony k neúměrně vysokým ziskům. Ta doba je ale dle jeho slov pryč, přičemž trend OZE je neodvratitelný.

Klienti mají zájem se ozelenit

Podle Kamila Čermáka je dnes již zcela zřetelný cíl soukromých firem, ale i veřejných institucí nastoupit do trendu nízkoemisní ekonomiky. Dle jeho slov je už pryč ideologická debata o tom, zda je green deal dobrý, nebo špatný.

„Naopak vidíme, že firmy, ale i municipality se chtějí ozelenit. Zejména pak, když jim to přinese energetické úspory,“ vysvětluje.

Co se týče solární energie, potenciál spatřuje hlavně v českých střechách a brownfieldech. Obojího je v Česku dle jeho slov dostatek, ale zůstává to nevyužito. Instalovaný výkon všech fotovoltaických elektráren v Česku je aktuálně cca 2 000 MW, přičemž od roku 2012 stagnuje, nebo roste jen mírně.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

Zájem o instalaci solárních panelů u nás přitom sílí. Což dokazují statistiky společností ČEZ Prodej a ČEZ ESCO. Z nich vyplývá, že tyto dceřiné společnosti ČEZ letos instalovaly již 900 střešních FVE o výkonu 6,8 MW, což je téměř o třetinu více než za celý loňský rok. Firmám se přitom tyto investice podle Čermáka vyplácí, protože platí nižší ceny za elektřinu. Jedním z důvodů je, že si ji vyrábějí samy, čímž jim odpadají síťové poplatky.

Daniel Tácha

Mgr. Kamil Čermák působí ve skupině ČEZ od roku 2005. Až do roku 2012 působil na vedoucích místech společností ČEZ Polska, ČEZnet a ČEZ ICT Services. Dříve se pohyboval v oblasti telekomunikací a médií. Ve funkci předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ ESCO je od roku 2016. Zároveň je prezident Institutu členů správních orgánů [CIOD], místopředseda Unie malých a středních podniků ČR a předseda správní rady Národního centra energetických úspor. V roce 2018 získal ocenění v soutěži Osobnost Smart City.

1 komentář

  1. Přijde mi, že lidi to konečně začali brát celý jinak s těmi obnovitelnými zdroji a pak hlavně s panely. Sám si všímám kolik střešních elektráren za krátkou dobu přibylo v mém bydlišti a pokud to v tuhle dobu sílí, tak jich jistě ještě přibyde. Ty úspory s tím lezou do tisíců, samotnýho mě to i s výkupy u bezdodavatele ročně vyjde v řádu o několik tisíc míň než když jsem FVE neměl. A to se počítá, hlavně teď když energie tak šíleně lezou nahoru.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here