Šéfovi World Bank hrozí vyhazov. Nejsem vědec, řekl

115
World_Bank
David Malpass uprostřed. / Foto: WB

Šéf World Bank [WB] David Malpass minulé úterý jasně neřekl, že klimatické změny způsobuje spalování fosilních paliv. Teď mu hrozí ztráta funkce. Byť se již minulý pátek v otázce klimatických změn vyslovil zcela jasně.

Výkonná rada World Bank schválila v červnu další finanční pomoc Ukrajině za v přepočtu 34,5 miliardy korun. Její prezident David Malpass ale je i tak v problémech. Způsobil si je dvěma slovy.

„Nejsem vědec,“ odpověděl minulý týden v úterý na veřejné akci na otázku New York Times, zda spalování fosilních paliv přispívá k oteplování planety.

Podle kritiků odpověděl nejednoznačně a vyhýbavě. Malpasse, kterého jmenovala předchozí administrativa Donalda Trumpa, zkritizovalo za vystoupení hlavně současné osazenstvo Bílého domu.

„Jeho odpověď mohla naznačovat, že za změny klimatu nemůže lidská činnost,“ uvedl úřad amerického prezidenta.

Někdejší demokratický americký ministr zahraniční věcí Jon Kerry vyzval k personální restrukturalizaci Světové banky. A přidali se k němu další politici a ekologové.

David Malpass již mluví jinak

Jmenování prezidenta WB je přitom výsadní otázkou Bílého domu, byť ho schvalují i další země. Ten spolu s médii Malpasse vnímá jako člověka Donalda Trumpa, který již v pátek hovořil docela jinak.

„Je jasné, že emise skleníkových plynů z lidské činnosti přispívají ke změně klimatu,” uvedl v listu Politico a dodal: „A tak úkolem pro nás, pro svět, je financovat projekty, které mají skutečný dopad na snižování skleníkových plynů.”

Trump znovu obvinil Bidenova syna z braní úplatků v Rusku

Skutečnost je, že WB pod vedením Malpasse letos potvrdila investice do programů na ochranu klimatu ve výši 31,7 miliardy dolarů [cca 808 mld. Kč].

Co se týče své předchozí odpovědi, za kterou ho mnozí kritizovali, řekl: „Nebyl jsem připravený na otázku a pravda je, že jsem neodpověděl nejlépe.“

Otázka je, zda mu jeho argument pomůže. Podle jeho kritiků totiž WB nedělá pro záchranu klimatu dost. Zatímco WB se zavázala k investicím do environmentálních projektů v objemu 35 procent svého portfolia, Evropská investiční banka do nich dá 50 procent a stejně tak Asijská investiční banka.

Co je a jak funguje World Bank

Světovou banku, která funguje při Organizaci spojených národů [OSN], tvoří Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj [IBRD] a Mezinárodní asociace pro rozvoj [IDA]. Hlavní náplní práce banky je podpora chudých zemí. Společně tvoří Skupinu Světové banky [WBG].

Do WBG dále patří Mezinárodní finanční korporace [IFC], Multilaterální agentura pro investiční záruku [MIGA] a Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů [ICSID].

Nejvyšším představitelem WBG je prezident volený na pětileté období Správní radou. Podle nepsané dohody poválečného vývoje tento post obsazuje Američan. Zatímco post generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu [MMF] je vyhrazen pro občana některého z evropských států. Malpassovi končí mandát v čele instituce v roce 2024.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here