Politico: FIFA prodala fotbal za peníze. A spolu s ním i fanoušky

185
FIFA
Prezident FIFA Gianni Infantino a jeho noví kamarádi. / Foto: Pascal Bitz, FIFA

Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA zarytě trvala na svém rozhodnutí z roku 2010 o organizaci mistrovství právě Katarem. A to přesto, že Katar je bez fotbalové tradice a disponuje snad nejhorším klimatem, který si hráči mohou přát.

Jak FIFA své rozhodnutí zdůvodnila? Turnaj prý bude pro zemi a její lid přínosem. Ale je to ten pravý důvod, ptá se v komentáři „Once again, FIFA has sold its own rules and values for money“ bruselský list Politico. Vůbec ne, odpovídá si.

Pro autokratické režimy má pořádání velkých sportovních akcí především jeden cíl – získat politický kapitál, a to jak doma, tak v zahraničí. Autokrati věří, že na domácí scéně získají popularitu a přidusí domácí disidenty. Doufají také, že svoji zemi zviditelní na mezinárodní scéně. Přilákají do ní světové lídry, celebrity a obchodníky.

„To jsou důvody, proč autokratické režimy tolik chtějí velké sportovní události a jsou ochotny za to zaplatit horentní sumy. Jde jinými slovy o vymývání mozku sportem. A v konečném důsledku tyto podniky režim navíc ještě více upevní,“ uvádí Politico.

Podle něj FIFA sice správně argumentuje tím, že jako globální organizace jedná s různými režimy a funkcionáři pocházejícími z různých kultur. Zároveň upozorňuje, že FIFA se staví jako organizace nezávislá na politickém vlivu. Organizace, která důsledně dodržuje demokratické hodnoty. Chrání lidská práva a odmítá každou formu diskriminace.

Peníze, peníze a zase jenom peníze

Ihned poté, kdy se stalo zřejmé, že Katar získá organizaci Světového poháru, se objevila podezření o korupci. FIFA ale nenaslouchala rozhořčenému hlasu veřejnosti ani své vlastní etické komisi. Námitky a podezření její představitelé zametali pod koberec.

„Poté, kdy Katar zahájil výstavbu stadionů a další nutné infrastruktury, měla FIFA trvat na ochraně práv dělníků. Místo toho se odpovědnosti za ně vzdala. Přihlížela tomu, jak mnoho z nich při výstavbě umírá,“ upozorňuje Politico.

Zdůrazňuje i odpovědnost FIFA vůči fanouškům. Ti mají podle jejích vlastních regulí právo na to, aby s nimi při šampionátu organizátoři zacházeli jako v jejich domovské zemi [viz například obrázek vpravo]. V Kataru tomu však tak není. Fanoušci nesmějí být diskriminováni kvůli své rase, pohlaví nebo z jakéhokoliv jiného důvodu. Místo toho je FIFA vyzvala, zvlášť pak ženy a příslušníky skupiny LGBTQ+, aby se přizpůsobili požadavkům Kataru.

Je samozřejmé, že FIFA není schopna ovlivnit režim v žádné zemi, která hostí Světový pohár, ale musí vyžadovat, aby událost proběhla od začátku až do konce v souladu s jejími vlastními hodnotami a principy. FIFA například běžně vyžaduje daňové úlevy pro zúčastněné strany v hostitelské zemi. Letos ale i na to rezignovala jak u dělníků, kteří se na výstavbě infrastruktury pro šampionát podíleli, tak u fanoušků.

FIFA je prodejná organizace

Fotbal má globální povahu, a proto se mohou i nedemokratické režimy hlásit o pořádání fotbalových turnajů. Avšak žádná země by neměla mít právo organizovat Světový pohár, pokud porušuje principy, které proklamuje sama FIFA. A to se nyní stalo. Ačkoliv mistrovství světa nabídlo i naději poukázat na porušování lidských práv v Kataru, jen malá část světové populace, byť přibývající, tomu skutečně věnuje pozornost. Nepříjemná pravda tak zní, že FIFA svá vlastní pravidla a hodnoty prodala.

Nyní už toho pro záchranu FIFA před ní samotnou příliš udělat nemůže. Může se ale alespoň pokusit změnit fotbalový šampionát z „vymývání mozku sportem“ na „oslavu sportu.“ FIFA by měla vyzvat hlavy států a vlád, aby se od pravidle Kataru distancovaly. I když musí udržovat oficiální vztahy s Katarem, neměly by se slepě účastnit směšného divadla, jakého jsme nyní svědky.

Fotbaloví funkcionáři a sportovci by také měli ukázat svoji účast s dělníky, kteří zahynuli během příprav mistrovství světa. Dále se ženami a příslušníky LGBTQ+ v dané zemi. I se postavit proti jejich diskriminaci během fotbalového mistrovství.

Během EURA 2020 mohli sportovci svobodně vyjádřit svoji solidaritu s hnutím Black Lives Matter pokleknutím před začátkem utkání. Nyní v Kataru by měli mít možnost vyjádřit svůj postoj i za těchto ztížených okolností. Měli by pokleknout a podpořit Women´s Lives Matter nebo na památku zemřelých dělníků. A i kapitáni by měli protestovat proti protiprávnímu zákazu ze strany FIFA nosit duhové pásky. Alespoň tak to všechno vidí Politico.

–AM–

4 KOMENTÁŘE

  1. Lepší šampionát než v Kataru už nejspíš nebude.Pořadatelé nebudou mít možnost uspořádat šampionát na jednom místě.Mohou se zde sejít fanoušci z různých koutů světa,skvělá infrastruktura a zázemí.Příští šampionát bude v Americe,Kanadě a Mexiku a mnozí se vůbec nepotkají.Stop rasismu je důležité,ale upřednostňování určitých skupin,hnutí.Svět má být různorodý a ne založený na jedněch určených pravidlech.Mělo by zvítězit sportovní hledisko nad politikou.Fotbalu a Kataru zdar!!!

    • To že jsou poloprázdné stadiony je ejdno. Hlavně, že to je na 80 km. Nejhorší mistrovství co může být. Fanoušci v kontejnerech, všechno předražené a hrozné kvality.

  2. FIFA to s MS v Kataru vyhrála, bylo to úspěšne a, fotbal pronikl do muslimských zemi. Vlastní finále MS byla neuvěřitelná houpačka. Argentina je málem prohrála pozdním střídáním, když trenér Deschampes vsadil vše na jednu kartu nasadil behave urostle hráče na unaveneArgentince, takto fotbalové řemeslníky s kpt Messim. Srovnali na 2:2 a prodluzovalo se. V druhé části prodloužení šla opět Arg. do vedení, ale neudržela jej, protože Francie kopala penaltu a srovnala, na, 3:3.Doslo na rozstřel za Francii už hráli a, kopali hráči afrického původu, Argentinou podržel mladí Argentince, kteří tento rozstřel ustali a podržel je brankář, který vychytal dva kopy Francouzů. Jistě velikou radost má i Svatý otec František, který je z Argentiny.

    Promlouva kterou FIFA zamítla prezidentovi Ukrajiny bylo rozhodnutí suverénní světové organizace.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here