Jen zvýšit kvóty pro zaměstnávání cizinců nestačí, varují firmy

282
cizincu
Foto: Pixabay.com

Vláda tento týden schválila navýšení kvót na pracovníky ze třetích zemí o 20 tisíc. České firmy to vítají, ale upozorňují i na to, že pouhé zvýšení kvót nestačí. K nim je potřeba přidat agendu upravující příchod, pobyty a integraci těchto pracovníků.

„Navýšení kvót zahraničních pracovníků je velmi významný krok, ale přesto stále nedostačující. Musí se k tomu udělat celá agenda, aby to fungovalo rychle, spolehlivě. A i to platilo pro širší okruh zemí, kde se ti zaměstnanci dají brát,“ říká pro FinTag prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jan Rafaj.

Podobně hovoří prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Zdeněk Zajíček. Ten říká, že v případě příchodu pracovníků ze třetích zemí, které vítá, je třeba myslet i na eliminaci sociálních a bezpečnostních rizik. Již nyní totiž v některých krajích, například Plzeňském kraji, řeší úřady problémy s integrací cizinců do české společnosti. A neméně klíčové je podle něj i odbyrokratizování celého procesu.

„Především elektronizace a digitalizace celého procesu žádostí o pobytová víza výrazně napomůže všem zúčastněným stranám,“ tvrdí Zajíček s tím, že zaměstnavatelé by uvítali, kdyby Česko bylo v těchto procesech výrazně rychlejší.

Jde především o zrychlení a digitalizaci pobytového řízení zahraničních pracovníků v gesci Ministerstva vnitra ČR [MV ČR]. Nyní se čeká na nový cizinecký zákon, jenž vytvoří právní základ pro nový informační systém – Integrovaný cizinecký agendový systém [ICAS]. Software umožní elektronické podání a zpracování žádostí cizinců o pobyt v ČR a nově zavede roli garanta pobytu cizinců. Garanty by se měli stát zaměstnavatelé u pracujících cizinců. Školy pak u přijatých zahraničních studentů z mimounijních zemí.

Avšak návrh zákona má jít do Legislativní rady vlády až na konci letošního roku. S jeho účinností, pokud půjde vše bez problémů, se počítá od 1. ledna 2026.

„Uvítali bychom, kdyby byla nová úprava účinná dříve než od roku 2026,“ říká Zajíček.  

Situace na trhu práce je už dlouho neúnosná

„Jestliže si třeba i firma, která u nás působí, například v Indii připraví kvalifikované svářeče nebo techniky, ale my jí je k nám nedovolíme přivést, tak je něco špatně,“ popisuje pro FinTag současnou praxi Jan Rafaj ze SP ČR.

Odblokování tuzemského trhu práce je podle něj klíčové pro další rozvoj české ekonomiky.

„Musíme si přiznat, že mnoho investic k nám nepřichází, protože tu nejsou pracovní síly,“ říká s tím, že situaci aktuálně ještě více komplikují vysoké ceny energií v Česku.

„Už jsme zaznamenali případy, kdy zahraniční firmy odmítly působit v Česku nejen kvůli nedostatečnému počtu pracovníků, ale nově i cenám energií,“ dodává.

Fialova vláda už příští rok zdraží energie domácnostem i firmám

Další informace k zaměstnávání cizinců v Česku přidává Zdeněk Zajíček. Říká, že HK ČR jako jednotné centrální místo pro sběr, kontrolu a zařazování žádostí zaměstnavatelů do vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec zpracuje žádosti firem do jednoho až tří dnů.

Přesto se ale na pracovníky z Indie kvůli nízko nastaveným kvótám čeká až dva roky, z Mongolska a Kazachstánu jeden rok,“ vysvětluje.

Nejrychleji úřady podle něj zpracovávají žádosti o zaměstnanecké karty uchazečů ze Srbska, Severní Makedonie, Moldavska, Arménie nebo Gruzie. To jim vezme „pouhé“ tři měsíce. Administrativní proces nabírání pracovnic z Filipín už ale opět trvá devět měsíců.

Bez cizinců se česká ekonomika neobejde

Zaměstnavatelé dále upozorňují, že postrádají na tři sta tisíc zaměstnanců. A do deseti let jich na trhu práce bude zřejmě chybět přes půl milionu.

„Odcházejí do penze silné ročníky, ale silné ročníky nepřicházejí. Po ukrajinských uprchlících, kteří u nás pracují, se jenom zaprášilo, ale i tak nezaměstnanost zůstává stále stejná. To není nic nového. Ta čísla o demografickém vývoji jsou známá, ale nikdo z politiků se tím odpovědně dlouhodobě nezabývá,“ vysvětluje pro FinTag Jan Rafaj.

„Já osobně o tomto problému hovořím pět let, ale nic se nemění. Třeba školství je stále tam, kde bylo a je,“ dodává.

Za nelegální zaměstnávání loni firmy zaplatily přes 190 mil. Kč

Kvůli vyčerpanému trhu práce a nedostatku kvalifikované pracovní síly firmám roste počet nedokončených zakázek. Prodlužují se lhůty jejich dokončení, a tím pádem se prodražuje jejich realizace.

„Mnoha firmám tak nezbývá nic jiného, než nové zakázky odmítat a přenechávat je konkurenci v okolních zemích,“ shrnuje situaci Zdeněk Zajíček, který zároveň zdůrazňuje, že zaměstnávání cizinců má jednoznačně pozitivní přínosy do státního rozpočtu v podobě odvodů přímých i nepřímých daní.

Podle něj státní kasa kvůli rekordnímu počtu neobsazených míst jen v roce 2018 tratila nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech. V roce 2019 ztráty dosáhly přibližně 110 miliard korun. Letos se ztráty na příjmech státu vyšplhají až na 150 miliard korun.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Z výstavy v Brně. Pracovnice firmy řekla do tv, chybí nám asi 30. lidí do výroby … nebudeme přijímat nekvalifikované tkz. imigranty .. pořídíme si roboty … Odvážná to paní na dnešní … vítačskou dobu euhujerů …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here