Povinné očkování zaměstnanců se stává běžné v USA i EU

1226
povinne_ockovani
Foto: Pixabay.com

Americká technologická společnost IBM [International Business Machines] se přidala k dalším velkým americkým firmám, které vyžadují u svých zaměstnanců povinné očkování proti covidu-19.

Firma své zaměstnance v USA vyzvala, aby se naočkovali nejpozději do letošního osmého prosince, jinak jim pozastaví pracovní poměr a přestane vyplácet mzdy. Nařízení se týká i zaměstnanců na home-office. Celosvětově IBM zaměstnává na 350 tisíc lidí, z nichž téměř 150 tisíc pracuje v USA.

IBM se tak přidala k mnoha dalším americkým velkým firmám, které vyžadují povinné očkování. Mezi ně patří například Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Disney, Uber, Lyft, Walmart a největší americký producent potravin Tyson Foods. Povinné očkování vyžadují už i banky, jako třeba Morgan Stanley a Goldmans Sachs.

Cestování do USA podmiňuje očkování a negativní test zároveň

Najdou se ale i výjimky. Třeba letecký dopravce Delta Air Lines u svých zaměstnanců povinné očkování sice nežádá, ale těm neočkovaným zvýší odvody na zdravotní pojištění. A to o 200 dolarů [přes 4 300 Kč] měsíčně.

Naproti tomu United Airlines očkování požaduje po všech zaměstnancích ve Spojených státech. Kdo se nenaočkuje, dostane zkrátka výpověď. Firma, která v USA zaměstnává přes 67 tisíc lidí, ale prozatím kvůli absenci očkování propustila necelých 600 lidí. O výjimku z očkování ze zdravotních nebo náboženských důvodů požádalo dva tisíce zaměstnanců firmy.

Povinné očkování v Česku

V Česku má zůstat očkování proti covidu-19 podle zástupců všech politických stran zatím dobrovolné. V Evropě jsou ale i země, které očkování proti covidu-19 nařizují vybraným profesím. Zejména pak zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách. Jde například o Itálii, Francii, Řecko a Velkou Británii. Téma povinného očkování těchto profesí je živé i v Česku.

„Bohužel ta proočkovanost v sociálních službách není taková, jak bychom si představovali. Je to o to větší problém, protože právě sociální služby mají co do činění s tou nejrizikovější skupinou z hlediska nákazy covidem-19,“ řekl na nedávné konferenci Zdravotnictví 2022 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Každý státní zaměstnanec dostane placené volno za očkování

Jeho slova přitom nikterak nerozporoval ani na konferenci přítomný Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR]. Situace však není o mnoho lepší ani v českém zdravotnictví, kde panuje velký nepoměr mezi proočkovaností lékařů a středního personálu. Problém je i u technických pracovníků, kteří jsou v nemocnicích každý den přítomní, ale mnozí z nich zůstávají bez očkování.

Povinné očkování v Itálii, Řecku, Británii

V jiných zemích se kolem povinného očkování tak zlehka jako v Česku před volbami nenašlapuje. Například již ve zmíněné Itálii musí mít od 15. října každý zaměstnanec na pracovišti doklad o očkování proti covidu-19, zotavení z této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus. Přitom již od května letošního roku tam platí, že covidový certifikát musí mít všichni pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách. Ti, kdo se nenaočkují, jsou propuštěni ze zaměstnaneckého poměru, a to bez odstupného. Od nového školního roku v Itálii navíc bezinfekčnost povinně prokazují také učitelé a ostatní zaměstnanci škol stejně jako studenti na univerzitách.

Obdobná situace panuje v Řecku. Na neplacenou dovolenou kvůli absenci očkování proti covidu se muselo odebrat šest tisíc pracovníků ve zdravotnictví. V zemi platí povinnost očkování pro pracovníky soukromých i státních zdravotnických zařízení od letošního 1. září. Výjimku z nařízení mají pouze rozočkované osoby [očkované jednou dávkou při dvoudávkovém schématu, pozn. red.], lidé po prodělaném covidu-19. A také ti, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Doložit to svému zaměstnavateli musí potvrzením od ošetřujícího lékaře. Podobná povinnost v zemi platí od poloviny srpna i pro zaměstnance v pečovatelských domech.

Ve Velké Británii platí již několik měsíců povinné očkování pro pracovníky v sociálních službách. Ti nenaočkovaní jsou propuštěni a ke své profesi se již nesmějí vrátit. Velké téma je v Británii i povinné očkování zdravotníků, kteří jsou k němu motivováni i finančně. A například Peter English z Britské lékařské asociace a univerzity v Nottinghamu to považuje za rozumné. Pro list Politico uvedl, že zdravotníci musí být očkovaní a tím pádem imunní proti žloutence typu B, neštovicím, spalničkám a zarděnkám. A proti tomuto povinnému očkování zatím nikdo neprotestoval. Dle jeho slov proto není důvod, aby lékaři protestovali proti očkování proti covidu-19 schválenými vakcínami.

Spojené státy na to jdou od lesa

Vraťme se však do Spojených států. Povinné očkování proti covidu už v USA zavedlo přes 600 amerických univerzit. Nenaočkovaným zakázaly vstup do učeben a celého areálu školy. Soud v Indianě dokonce v červenci zamítl stížnost několika studentů z tamní univerzity, dle nichž je opatření neústavní.

Povinné očkování postupně zavádějí americké nemocnice, včetně prestižní sítě nemocnic Mayo Clinic. Ve státě New York pak nově platí povinnost, že zaměstnanci ve zdravotnictví musejí mít alespoň jednu dávku vakcíny. Zaměstnancům, kteří byli posláni na nucenou dovolenou kvůli jeho absenci, pak hrozí ztráta místa.

New York odstavil stovky zdravotníků kvůli nenaočkování

New York se přitom připravil i na možnost nedostatku zdravotníků právě kvůli neochotě se očkovat. Přijal opatření, díky kterému budou moci na jeho území pracovat bez zbytečných administrativních průtahů a poplatků také zdravotníci z jiných amerických států. Avšak podle šéfa sítě veřejných nemocnic NYC Health + Hospitals Mitchella Katze nařízení nebylo ani nutné zavádět do praxe. Zdravotnická zařízení fungují a netrpí nedostatkem personálu. V nemocnicích spadajících pod tuto organizaci se nechalo naočkovat 91 procent personálu. Proočkovanost je obvykle vyšší mezi lékaři a zdravotními sestrami.

K očkování všemi možnými způsoby vybízí i administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, která ovšem nemá pravomoc očkování ve Spojených státech plošně nařídit.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here