Zadlužení Česka činí 40,8 % hrubého domácího produktu

2149
zadluzeni
Ministr financí Zbyněk Stanjura / Foto: ODS

Státní rozpočet loni skončil s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun. V roce 2020 vykázal státní rozpočet deficit 367,4 miliardy korun. Zadlužení Česka loni stouplo na rekordních 2,466 bilionu korun.

Na konci roku 2020 byl státní dluh 2,05 bilionu korun. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Na každého Čecha tak podle hypotetického přepočtu připadá zadlužení ve výši 234 038 korun. Potvrdil to dnes [6.1.] ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

„Jsme na 40,8 procenta zadlužení HDP. Pokud bychom pokračovali tímto tempem, narazíme na dluhovou brzdu v roce 2024,“ uvedl ministr.

Podle jeho slov má Česká republika za sebou enormní a nezodpovědné zadlužování.

„Musíme se vrátit nohama na zem. Rozpočty nebudou vyrovnané, ale musíme pracovat s dluhy, které si můžeme dovolit,“ řekl.

Upozornil na to, že za dva roky stoupl státní dluh o 830 miliard korun. Problém vidí v tom, že z těchto peněz šlo na řešení krize covid-19 pouze cca 351 miliard korun. Z těchto peněz šlo nejvíce na podpůrný program Antivirus, kompenzační bonusy a kompenzace samosprávám. Zbytek spotřebovaly běžné a provozní výdaje státu spolu s umělým ponížením příjmů, řekl Stanjura. Zde ale odmítl jako jeden z faktorů ponížení příjmů [cca -90 mld. Kč] zrušení superhrubé mzdy, pro kterou hlasovala i ODS.

„Já nemám problém s covidovou podporou. Tu nezpochybňuji. Problém je do ní počítat to, co tam nepatří,“ vysvětlil s tím, že zrušení superhrubé mzdy by charakterizoval spíše jako snížení daní.

Zadlužení státu je důvod rozpočtového provizoria

Důvod, proč nyní Česko pracuje v režimu rozpočtového provizoria, podle něj spočívá ve snaze najít úspory ve výši necelých 80 miliard v rozpočtu pro letošní rok. Předchozí vláda Andreje Babiše [ANO] jej navrhla se schodkem 377 miliard korun. Nová vláda chce celkový letošní deficit státního rozpočtu ideálně pod 300 miliard korun.

„Kdybychom nic neudělali, tak by hrozilo selhání veřejných služeb a chyběly by peníze ve zdravotnictví. Platí ten plán, že vláda schválí rozpočet na přelomu března a dubna,“ vysvětlil Stanjura.

Rozpočtové provizorium Česka není bez komplikací

Úspory chce nová vláda najít v oblasti provozních a běžných výdajů státu a pak v oblasti národních dotací. Podle ministra nelze šetřit na straně mandatorních výdajů. Zároveň uvedl, že minulá vláda do rozpočtu nezahrnula zvýšení důchodů ve výši cca 12 miliard korun. A pak zhruba tři miliardy korun, které bude stát navýšení a rozšíření příspěvku na bydlení. To schválila v těchto dnech jeho vláda.

Vláda zvýšila příspěvek na bydlení. I zkrátila izolaci a karanténu

Ministr financí Stanjura dále zdůraznil, že vláda neplánuje žádné přímé zvyšování daní: „Jednali jsme se sociálními partnery. A zejména zaměstnavatelé to kvitovali. Uvítají, když nedojde ke zvyšování daňové zátěže. Naopak máme v plánu určité daňové úlevy. Zde je ale podmínka, že dostaneme veřejné finance pod kontrolu. Pak můžeme jednat například o snížení zdanění práce.“ 

420 schodek v loňském roce a strategie na letošek

Ministr financí Zbyněk Stanjura se blíže vyjádřil i k hospodaření v loňském roce. V něm schválený rozpočet počítal s deficitem 500 miliard korun. Ministr připustil, že výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními. Avšak ne plně.

„Celkový výsledek za rok 2021 nepředstavuje žádné překvapení. Schodek byl 420 miliard korun. To asi nikoho nepřekvapí. Dobrá zpráva to ale není,“ řekl.

Vyjádřil se také k politice minulé vlády. Podle něj schodek státního rozpočtu navyšovala úmyslně, aby se pak mohla chlubit lepšími výsledky.

„Myslím, že politika toho chování je úplně jasná. Dát rozpočet na 500 miliard a pak říkat, jak to dopadlo dobře, že schodek byl jen 420 miliard. To není naše politika. Jak říkal premiér, my budeme říkat veřejnosti pravdu,“ řekl.

To ale na svém twitterovém účtu odmítla bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO]: V první reakci na prezentaci pokladního plnění a interpretaci všech dat jsem si  řekla, že Zbyněk Stanjura je je ve funkci krátce a evidentně tomu ještě nerozumí. A bohužel na tom musím trvat. Z pokladního plnění udělal politikum. S tvrdými daty si vůbec nevěděl rady.”

Co se týče strategie financování v letošním roce, Stanjura dále uvedl, že letos bude Česko splácet 274 miliardy korun, většina toho je v českých korunách, menší část pak v eurech.

„Skončila 13. upisovací období dluhopisů Republiky. Upsali jsme za 41 miliard korun. Splátky jsou zaplaceny asi 28 miliard korun,“ řekl s odkazem na to, že dluhy Česko splácí zejména prostřednictvím emisí státních dluhopisů.

Zde ministr uvedl, že MF ČR pozastavilo vydávání státních Dluhopisů Republiky pro občany. Projekt chce totiž úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu.

–DNA–

6 KOMENTÁŘE

    • ty chytrolíne, ano Babiš! tak se řídí že zaměstnává 35tis.zaměstanců jež odvádějí sociální zdravotní a daně zde a zajísté i p. ing. Babiš tu odvádí ze zisku, kolik odvádí Stanjura a jemu podobni Rakušan, Fiala, jazyky to neumí potřebuji tlumočníky, tak toho nech žgrndo

  1. A nepopletl jste si zase nuly? Kolik má miliarda nul, 12 nebo 14, jak jste v tv uvedl? To jste se tedy vyznamenal, hihihi.

    • Ano mate pravdu!!! co děla vláda chudoby (Fialova) stačí se podívat kolem polsko, slováci, madaři- Orban ten se domluvil na ceně plynu!! no Brusel nám to dodá, jako koksovatelné uhlí z Austrálie, pane bože hezký den

  2. JESLI PAK VÝŠ JAK SI VEDOU TALOŠI ŠPANĚLÉ, NINI POLSKO SNIŽUJE DPH A I MADARSKO M ZASTROPOVALI EL.A PLYN CO DĚLA PĚTIKOLKA S FIALOU NO HOVOŘ

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here