No tak tu výrobu z Česka přesuneme, zní z GZ Media

33458
GZ_Media
Výroba vinylových desek v závodu v Loděnici. / Foto: Redakce FinTag.cz

Výrobce papírových obalů a vinylových desek společnost GZ Media zvažuje přesunutí výroby mimo Česko kvůli drahým energiím. Výrobní závody má v Loděnici, kde pracuje 2 000 lidí, další v Soběslavi, Hýskově a Příbrami.

Dceřiné společnosti má firma také v USA, Kanadě a Francii. Celkově skupina zaměstnává kolem 3 200 lidí. Firma je světová jednička ve výrobě vinylových desek, úspěšná je i ve výrobě obalů například pro výrobce mobilních telefonů, parfémů nebo whisky. Know-how pro výrobu papírových obalů převzala právě z výroby obalů pro vinylové desky. Nyní ji stejně jako ostatní tuzemské firmy trápí vysoké ceny energií.

„Nejsme chudý podnik, ale nutí nás to přemýšlet o tom, kam se s určitou částí výroby hnout, jestliže to bude trvat a vytvářet takhle nepříznivé podmínky pro podnikání,” říká hlavní majitel GZ Media Zdeněk Pelc.

Vláda jedná neprofesionálně, připustil poradce Síkely

„Nerozumím tomu – a asi nejsem sám, proč Česká republika jako čistý vývozce a možná nejlevnější výrobce elektrické energie v Evropě má prakticky nejvyšší cenu elektrické energie,” kroutí hlavou.

Pokud by nepříznivá situace přetrvávala, řešení spatřuje v převedení energeticky náročné části výroby z loděnického závodu mimo Českou republiku. Ostatní provozy by v Loděnici zůstaly, aby podnik udržel plnou zaměstnanost.

GZ Media nechce vydělávat jen na výrobce energie

Loni GZ Media platila za plyn 14,5 eura [cca 358 Kč] za megawatthodinu. Letos je to již 318 eur [cca 7 800 Kč]. Chystá se kvůli tomu přejít na jiná paliva, konkrétně na lehké topné oleje. Důvod je podle Pelce skutečnost, že tak vysoké vstupní náklady by firma celoročně prostě neutáhla.

„Vydělávat jenom na to, abych posílal peníze výrobcům energií v České republice i jinam, je nesmysl,” říká Pelc.

Česká GZ Media loni zvýšila tržby na 3,7 miliardy korun

Pokud by ani to nepomohlo a ceny energií by neklesly, případně by došlo na omezení dodávek plynu, musela by podle jeho slov nejspíš přesunout lisovnu vinylových desek z Loděnice do jiné evropské země. Ostatní provozy, například výroba tiskovin, balení či distribuce, by zůstaly v původním závodě.

Generální ředitel GZ Media Michal Štěrba připomíná situaci z 90. let minulého století, kdy německé firmy převáděly výrobu do Česka kvůli levnější práci. Dnes se podle něj mnoho provozoven přesouvá dál a důvodem jsou právě i ceny energií nebo materiálu.

„Ale pevně věřím, že to, co teď zažíváme, není obrázek na roky dlouhý a že dojde k vyrovnání situace,” říká Štěrba.

80 % firem v Česku nemá zafixované ceny energií

Podle aktuálního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] většina tuzemských firem nemá zafixovány ceny energií na příští rok. Přitom již nyní řeší několikanásobné nárůsty cen za plyn a elektřinu. To potvrzuje i generální ředitel Zentivy Boris Sananes.

Počítáme, že jenom pražský závod bude mít o 300 až 400 milionů vyšší náklady za energii letos oproti loňskému roku. To je oproti loňsku nárůst o více než 200 procent. […] To znamená, že i my se nyní dostáváme do situací, kdy se rozhodujeme, které léky budeme schopni dál vyrábět, ale které už dál vyrábět nebudeme,“ upřesňuje pro FinTag.cz s tím, že firma v tuto chvíli ukončila výrobu jednoho léku pro německý trh.

80 % firem nemá na příští rok zafixované ceny energií

Zentiva má přitom ceny energií na příští rok zafixovány. Je ale spíše výjimka. Z šetření SP ČR totiž vyplynulo, že na příští rok má zafixované ceny elektřiny jen asi 20 procent firem. U plynu má na rok 2023 zajištěný kontrakt 22 procent firem.

„Z našeho průzkumu jednoznačně vyplývá, že vysoké ceny energií na řadu firem teprve dopadnou a mohou s nimi mít velké problémy,“ říká prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

V problémech jsou více než dvě třetiny oslovených podniků, protože mají potíže při vyjednávání smluv na dodávky energie na příští rok. Mnohé z firem dostaly násobně vyšší cenovou nabídku, než na jakou byly doposud zvyklé.

–DNA/ČTK–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here