Zeman jmenoval Zamrazilovou viceguvernérkou ČNB

767
CNB
Nově jmenovaní členové bankovní rady ČNB: Zleva: Jan Frait, Karina Kubelková, Eva Zamrazilová. A dále nedávno nově jmenovaný guvernér ČNB Aleš Michl. / Foto: Jiří Ovčáček, Tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky

Novými členy bankovní rady ČNB jsou stávající šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová, hlavní analytička Hospodářské komory ČR a poradkyně premiéra Petra Fialy Karina Kubelková a ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Prezident Miloš Zeman je dnes [8.6.] jmenoval do funkce. Evu Zamrazilovou vybral za novou viceguvernérku České národní banky [ČNB]. Ta působila jako členka bankovní rady již v letech 2008 až 2014. Další nový člen bankovní rady Jan Frait v ní zasedal v letech 2000 až 2006.

„Ve spekulacích o tom, koho Miloš Zeman do bankovní rady vybral, se objevují jména například Jana Fraita, Evy Zamrazilové a Kariny Kubelkové, což by všechno byly z mého pohledu rozumné volby,“ uvedl ještě před jmenováním nových členů bankovní rady ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Tři noví členové vystřídají v sedmičlenné bankovní radě guvernéra Jiřího Rusnoka, který se již o místo v ČNB ucházet nemůže, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu. Všem třem 30. června 2022 skončí jejich šestiletý mandát. To, že jim prezident Zeman mandát neprodlouží, se dle analytiků očekávalo.

„Ač jim totiž jejich mandáty tento měsíc končí, neobdrželi pozvánku na dnešní hradní ceremonii jmenování nových členů rady, takže zřejmě znovu jmenování nebudou. Miloš Zeman tedy volání po kontinuitě nevyslyšel, přinejmenším ne v úzce personálním smyslu,“ tipoval správně těsně před jmenováním nových členů bankovní rady Skořepa.

ČNB nově povede dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl. Toho do funkce guvernéra prezident jmenoval 11. května 2022 s účinností od 1. července 2022. Michl dlouhodobě odmítá za současné situace zvedat úrokové sazby, zatímco stávající bankovní rada je dlouhodobě kvůli rostoucí inflaci zvyšuje.

Na boj s inflací nejsou jen úrokové sazby, řekl Zeman

Prezident Zeman při jmenování nových členů bankovních rady řekl, že centrální banka má v boji s inflací k dispozici kromě zvyšování úrokových sazeb také další nástroje. A ty dle jeho názoru dosud zcela nevyužívala.

„Mám tím na mysli jak kurzové operace, resp. operace s devizovými rezervami i operace další. To už ovšem bude záležet na rozhodnutí nové rady,” objasnil.

Aleš Michl stoupá výš. Prezident ho jmenoval guvernérem ČNB

Podle nové viceguvernérky Evy Zamrazilové nově složená bankovní rada zaručuje kontinuitu a důvěryhodnost ČNB.

„Velice děkuji současné bankovní radě, která včas rozpoznala povahu inflace a začala s ní včas bojovat. Tyto kroky nebudou nikdy populární, přesto tyto kroky byly nezbytné a brzy se již začnou projevovat ve zpomalování inflace a růstu objemu peněz v ekonomice. Současná situace vyžaduje hlubší analýzu a další krok musí být pečlivě zvažován,” řekla.

Já bych úrokové sazby nezvedal, říká Aleš Michl z ČNB

Karina Kubelková podle analytiků bude mít naopak blíže k nově jmenovanému guvernérovi centrální banky ve smyslu v nepokračování v dalším zvedání základních úrokových sazeb. Tomu by odpovídalo i její angažmá v Hospodářské komoře ČR, která zastupuje podnikatelské subjekty. Právě jim vysoké úrokové sazby prodražují financování provozů.

Do budoucna by rada ČNB mohla měnit rétoriku na holubičí – tedy jít proti zvyšování úrokových sazeb,“ uvedl v souvislosti s jmenováním Kariny Kubelkové Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury, která firmám nabízí mimo jiné zajištění kurzových rizik.

Bankovní rada ČNB je sedmičlenná

Bankovní rada ČNB se skládá ze sedmi členů. Ty vybírá a jmenuje prezident republiky, a to na šest let. Mandát členové rady mohou vykonávat nejvýše dvakrát. Eva Zamrazilová se dnešním jmenováním stala první ženou na pozici viceguvernéra za dobu existence ČNB. Zároveň v radě vůbec poprvé zasednou dvě ženy současně.

  • Ing. Eva Zamrazilová, CSc., je předsedkyní Národní rozpočtové rady. V bankovní radě už jednou působila, a to v letech 2008–2014.
  • Ing. Karina Kubelková, Ph.D., MBA, je hlavní analytičkou Hospodářské komory České republiky. Do bankovní rady ČNB ji prezident Zeman jmenoval poprvé.
  • Prof. Dr. Ing. Jan Frait je ředitelem sekce finanční stability ČNB. Do bankovní rady nastupuje již podruhé. První mandát vykonával v letech 2000–2006.

Členové bankovní rady mohou zastávat funkci maximálně dvakrát. Příští rok v únoru, těsně před koncem funkčního období prezidenta Zemana, vyprší angažmá v bankovní radě viceguvernérovi ČNB Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Toho na rozdíl od Mory prezident již nejmenuje, protože je členem bankovní rady již podruhé.

Koruna na dnešní jmenování tří nových členů bankovní rady ČNB reagovala mírným posílením z 24,69 Kč/EUR o 0,15 procenta na 24,65 Kč/EUR, kde se pohybovala před 15:00. Podle analytika společnosti XTB Štěpán Hájek důvodem bylo opadnutí mírného napětí okolo personálních změn ve vedení centrální banky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here