Inflace v dubnu oproti březnu vyletěla o půl procenta

301
inflace_v_dubnu
Foto: Pixabay.com

Inflace v dubnu oproti březnu vzrostla o půl procenta. Meziročně pak v dubnu stouply spotřebitelské ceny o 3,1 procenta. To je o 0,8procentního bodu více než v březnu [2,3 %] a nejvíce od září 2020. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Největší podíl na vývoji měly, stejně jako minulý měsíc, ceny pohonných hmot a tabákových výrobků,” říká vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Podle ekonomů se rychlý růst inflace kvůli příznivému vývoji ekonomiky dal předpokládat. Dubnová čísla ale ukázala, že k tomu došlo výrazněji a především dříve, než se čekalo.

„Data výrazně překonala odhady. […] Vysoká inflace vysílá jasný signál, že je potřeba zvýšit sazby velmi brzy. Zvyšuje se tak pravděpodobnost června,“ vysvětluje analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Upozorňuje, že aktuální inflace se dostala nad toleranční pásmo kolem inflačního cíle České národní banky [ČNB], který je v rozpětí jednoho až tří procent. Sama ČNB inflaci v dubnu tipovala na 2,9 procenta, tedy o 0,2 procenta méně, než nakonec inflace skončila.

Inflace v dubnu v meziměsíčním a meziročním srovnání

V meziměsíčním srovnání vzrostly v dubnu ceny tabákových výrobků o 1,9 procenta a lihovin o 2,4 procenta. Rostly i ceny pohonných hmot a olejů [+2,9 %] a ceny automobilů [+3 %]. Významně zdražily ceny vybraných potravin a nealkoholických nápojů. Zelenina zdražila o 10,9 procenta, vepřové maso o 4,4 procenta a oleje a tuky o 2,8 procenta. Naopak klesly ceny ovoce [-4,9 %]. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,0 % a ceny služeb zůstaly na úrovni měsíce března.

Inflace poskočila i v březnu. Tentokrát o 0,2 procenta

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 3,1 procenta [+0,8 p. b. oproti březnu]. Toto zrychlení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno především cenami pohonných hmot a olejů. Ty v dubnu meziročně vzrostly o 16,3 procenta. V oddíle alkoholické nápoje, tabák zrychlil růst cen lihovin na 5,1 procenta, piva na 8,5 procenta a tabákových výrobků na 19,5 procenta. Ceny vína přešly z březnového poklesu o 3,1 procenta v růst o jedno procento v dubnu. Rostly dále náklady na bydlení, energie a finanční služby.

Spotřebitelské ceny ještě porostou

Analytici se shodují, že aktuální vývoj významně vychýlil inflační riziko směrem nahoru. To zejména kvůli tomu, že v aktuálním vývoji inflace ještě nejsou zcela zřetelné ceny služeb, které byly v minulých měsících uzavřeny. Analytici tipují ve shodě s proklamacemi obchodníků, že právě jejich navýšením bude chtít sektor služeb dohnat ztráty z předchozích měsíců i loňského roku poznamenaného četnými lockdowny.

„Navíc dále mohou růst ceny potravin a dalšího zboží, protože trh práce zůstává silný a od druhé poloviny roku by se měl navíc opět začít zlepšovat,“ tvrdí analytik Polanský.

Ceny průmyslových i zemědělských výrobců nabírají na tempu

Dále dodává, že jakkoli ekonomové letos očekávají inflaci pod tři procenta, dubnový vývoj spotřebitelských cen představuje určité riziko. Průměrná inflace by tak mohla letos dosáhnout [od 2,8 %] až tři procenta.

Inflace roste v USA, EU i dalších ekonomikách

Inflace navíc roste také v hlavních světových ekonomikách, v Evropské unii nevyjímaje. Podle předběžných výpočtů vzrostl v dubnu unijní Harmonizovaný index spotřebitelských cen [HICP] v zemích eurozóny o 1,6 procenta.

Může eurozóna uniknout globální inflaci? Spíš ne, než ano

V ČR pak dokonce meziměsíčně nikoli o 0,5 procenta, jak dnes uvedl ČSÚ, ale o 0,6 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku pak v dubnu zrychlil na 5,1 procenta z březnových 3,7 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od roku 2012. Na Slovensku byly ceny v dubnu meziročně vyšší o 1,7 procenta a v Německu o 2,1 procenta. Většina ekonomů i nadále zůstává klidná. Podle nich inflace začne klesat již v druhé polovině letoška spolu s tím, jak začnou centrální banky zvyšovat úrokové sazby.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here