Radek Špicar bude viceprezident BusinessEurope

730
BusinessEurope
Radek Špicar / Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Radek Špicar bude od ledna 2022 jedním z viceprezidentů Konfederace evropského podnikání BusinessEurope. To je největší evropský zaměstnavatelský svaz.

Do funkce Radka Špicara schválila Rada prezidentů [COPRES], nejvyšší orgán Konfederace evropského podnikání BusinessEurope. Funkce se Špicar ujme v lednu 2022.

„Je to pro mě velká čest. Tuto pozici jsem získal díky důvěře prezidia SP ČR, které mě do ní nominovalo, a vedení BusinessEurope, organizace, kde patříme k nejaktivnějším a nejvlivnějším členům,“ uvedl Radek Špicar ke své nové funkci.

Euro je jenom měna. Německo, ale ani Řecko z nás neudělá

Jeho zvolením do pozice viceprezidenta má vliv SP ČR v Konfederaci evropského podnikání ještě více posílit. Svaz totiž od letoška předsedá výboru BusinessEurope pro vnitřní trh, jednomu z klíčových orgánů konfederace. V jeho čele přitom stojí vedoucí kanceláře SP ČR v Bruselu Jana Hartman Radová.

„BusinessEurope hájí zájmy byznysu vůči Evropské komisi, Radě a Parlamentu. Pozice v jeho vedení mi umožní, aby v jeho politice byly dostatečně akcentovány zájmy českých firem a české ekonomiky jako celku,“ vysvětlil Radek Špicar.

Kdo je Radek Špicar ze SP ČR

Radek Špicar je absolvent Univerzity Karlovy v Praze a University of Cambridge. V minulosti působil jako náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku a později coby ředitel pro vnější vztahy Auto Škoda nebo ředitel think-tanku Aspen Institute Prague.

Svaz průmyslu a dopravy volá po druhé ekonomické reformě

V současné době působí jako viceprezident Svazu průmyslu a obchodu, který je největší tuzemský zástupce českých podnikatelů. V akademické oblasti se Špicar věnuje společenské odpovědnosti podniků a ekonomické diplomacii.

Co je BusinessEurope

BusinessEurope sdružuje 40 podnikatelských a zaměstnavatelských svazů z 34 zemí Evropy. Je největším a nejsilnějším podnikatelským lobby vůči evropským institucím a dalším organizacím [zastupuje 20 milionů podniků v Evropě] a lídrem zaměstnavatelů v evropském sociálním dialogu. SP ČR je členem BusinessEurope od roku 1993.

Členství SP ČR v BusinessEurope je nejpřímější a nejefektivnější cesta, jak ovlivňovat vývoj iniciativ, politik, legislativních a nelegislativních opatření Evropské komise v samém zárodku. Je určující organizací pro vytváření národních strategií a hájení zájmů českého a evropského průmyslu. Projednávají se tam nejstrategičtější otázky, jako jsou celní války, brexit aj. Jednání se běžně účastní premiéři a ministři všech zemí.

Dodejme, že zástupci SP ČR jsou od roku 1996 také členy Poradního výboru pro průmysl a obchod při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] a Evropského hospodářského a sociálního výboru [EHSV], jenž je poradním orgánem Evropské komise.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here