Prezident Zeman tvrdě sepsul exguvernéra Jiřího Rusnoka

71887
Zeman
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové [3. 7. 2022] / Foto: CNN Prima NEWS

Měnová politika rady České národní banky [ČNB] pod vedením exguvernéra Jiřího Rusnoka byla neúspěšná. Uvedl to prezident Miloš Zeman v dnešním [3.7.] diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News.

Zvyšování úrokových sazeb ČNB podle Zemana inflaci v Česku i “potencovalo”. To znamená, že inflaci akcelerovalo z důvodu dražších úvěrů pro firmy, které toto dražší financování promítly následně do svých nákladů a cen.

„Domnívám se, že přes pochopitelnou lidskou reakci je třeba říci, že terapie centrální banky byla objektivně neúspěšná a jejím důsledkem je 16% inflace,“ uvedl k měnově-politické strategii centrální banky pod vedením guvernéra Jiřího Rusnoka prezident Miloš Zeman.

A svému dlouholetému politickému souputníkovi [Zeman v minulosti jmenoval Rusnoka premiérem, guvernérem ČNB i si ho vybral za svého poradce, pozn. red.], jemuž v ČNB vypršel mandát 30. června, ještě přidal: „Jiří Rusnok se cítil uražený tím, že jsem jmenoval Aleše Michla guvernérem centrální banky.”

Aleš Michl stoupá výš. Prezident ho jmenoval guvernérem ČNB

Dodal, že to lidsky chápe, ale podle něj stojí za zamyšlení, jestli dosavadní politika členů předchozí bankovní rady, která dlouhodobě na inflaci reagovala zvyšováním úrokových sazeb, byla účinná. Zde se odvolal na průměrnou inflaci v zemích eurozóny. Ta v červnu dle prvních odhadů Eurostatu dosáhla 8,6 procenta [v květnu byla 8,1 %, pozn. red.].

Inflace v eurozóně je na 8,6 %. Švýcaři předpovídají stagflaci

„Evropská centrální banka až donedávna měla dokonce záporné úroky a teprve teď směřuje k úrokům 1 %. Zatímco my máme úrokové sazby sedm procent,“ poukázal na vývoj inflace u nás a v zemích platících eurem Miloš Zeman.

Už ale nedodal, že Evropské centrální bance brání v razantnějším postupu zadlužení mnohých evropských zemí. Anebo to, že například americký FED na inflaci reaguje zvyšováním sazeb zeštíhlováním své bilanční sumy.

Zvyšování úrokových sazeb je dle Zemana minulostí

Dle názoru prezidenta Zemana jím k 1. červenci jmenovaný nový guvernér ČNB a několikaletý člen bankovní rady Aleš Michl, který dlouhodobě hlasuje proti rostoucím úrokovým sazbám, nebude zřejmě pokračovat ve stávající měnové politice centrální banky. A to i přesto, že guvernér má při hlasování o měnově-politických otázkách jen jeden hlas.

„Domnívám se, že u nich [částečně obnovená bankovní rada ČNB, pozn. red.] není nálada k nějakému razantnímu zvyšování úrokových sazeb,“ míní Miloš Zeman.

Zeman jmenoval Zamrazilovou viceguvernérkou ČNB

Kritická reakce Jiřího Rusnoka na jeho rozhodnutí jmenovat do funkce guvernéra ČNB právě Aleše Michla ho nijak nepřekvapila. A rozumí i tomu, že se kvůli tomu Rusnok rozhodl opustit jeho [prezidentův] expertní tým, s nímž konzultuje převážně ekonomické otázky.

„Já už ho stejně nebudu obnovovat,“ uvedl Zeman s tím, že tým pro něj pracoval déle než devět let, ale on se za osm měsíců stane již jen nepracujícím důchodcem.

Dodejme, že společně s Rusnokem z odborného desetičlenného týmu odešli v krátké době další čtyři poradci. A sice prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Dále bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Prezident Miloš Zeman ctí předsednictví ČR Radě EU

K současnému obsazení vlády Petra Fialy [ODS] má prezident nespočet výhrad. Nesouhlasí s nově jmenovaným ministrem školství Vladimírem Balašem [STAN]. Toho dle svých slov do funkce jmenoval jen se skřípěním všech zubů. Ke jmenování přistoupil hlavně kvůli českému předsednictví v Radě EU. A s ohledem na Petra Fialu, který nyní má, jak prezident uvedl, na krku již šestou kauzu hnutí STAN.

Ministr Gazdík končí kvůli stykům s mafií. Vláda útočí na ANO

Jednou z výhrad směrem k Balašovi je to, že v roce 1999 přijal na plzeňskou právnickou fakultu někdejšího politika Jana Rumla. Byť ten při přijímacím řízení dle prezidenta nedosáhl na potřebný počet bodů. Druhou výhradou byl Balašův posudek na Investiční a poštovní banku v kauze jejího pádu.

Dle jeho názoru Česko vážně nyní poškodil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský [Piráti] tím, že se ČR letos v červnu nepřipojila k dvaceti zemím v čele s USA, které odsuzují zprávu komise Rady OSN pro lidská práva, která je vůči Izraeli kritická. Tím dle Zemana Lipavský poškodil Českou republiku. A doslova udělal ostudu v našem vztahu s Izraelem.

„Mně se to více než nelíbí,“ řekl Miloš Zeman, který Lipavského ve své řeči označil termínem “… nějaký tři tečky…”.

První, co Zeman udělá, bude, že se při již naplánované návštěvě izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga do Česka mu jako hlava státu za postoj “ministra tři tečky” veřejně omluví.

Ze současné vlády Petra Fialy Zeman naopak kladně hodnotí práci ministra spravedlnosti Pavla Blažka [ODS] a ministryně obrany Jany Černochové [ODS].

Prezident Zeman se vyjádřil i k evropskému Green Dealu. Dle jeho názoru se v tomto případě chová Evropská unie nezodpovědně. Green Deal je pak dle něj ideologie a náboženství, ne nepodobné komunistické ideologii.

–VRN–

23 KOMENTÁŘE

    • S Eurem bychom si neoddechli: Náklady dluhu už nesou vlády samotné. Takže v důsledku německý nebo nizozemský daňový poplatník ulevuje italskému nebo řeckému daňovému poplatníkovi. Nizozemec nebo Němec zaplatí na daních více, aby Ital nebo Řek platil méně. Jde tak o narušení jednoty vnitřního trhu EU, resp. tedy eurozóny, které může mít soudní dohru.

      Také druhé z opatření, jímž chce ECB oddalovat bankrot předlužených zemí i v čase vysoké inflace, narušuje jednotný trh. Tak asi tak soudruzi..

  1. Zemane to se budeš divit cos provedl….koruna bude od pondělka razantně oslabovat, pokuď ji bude ČNB bránit tak prošustruje intervencemi stovky miliard korun, pokuď ne, půjde koruna celkem hodně přes 25,- Kč, a pak to začne, lide začnou skupovat eura a dolary a to bude další tlak na korunu, všechno z dovozu se zdraží, benzín půjde přes padesát, inflace nabere na tempu, úroky se zvyšovat nebudou, lidem se úspory rozplynou….bravo Zemane, co ještě vyvedeš než konečně zmizíš?
    V této republice už není žádný subjekt, který by myslel na prosperitu…je to jen politikaření které má prioritu, Fiala tahá Českou republiku do války, vlastně ne, on už v ní jak tvrdí je…
    To dopadne hodně špatně….

    • Naprosto s Vámi souhlasím. Škoda, že lidí, jako jste Vy je pomálu. Nikdy bych nečekal, že prezident bude ke konci mandátu tolik škodit. Nezbývá nám nic, než Turecká cesta. Kdyby byl prezident v obraze, tak si přečte co se děje v zemi, kde národní banka úroky nezvedá – jemu snad připadá normální, že v Turecku dosahuje inflace přes 50%. Pro dlužníky, lidi co mají hypotéky, nebo nemají úspory tak je to super, ale pro lidi, kteří si odkládali a spořili, je to katastrofa. Však, až se v důsledku slabé koruny prodraží elektřina, plyn a benzín, která se kupuje za jinou měnu v rámci EU. Myslím, že benzín a nafta za dolary, elektřina bych řekl za EURa, ale nechci hloupě kecat, tak si to zbytek lidí taky uvědomí kde jsem ….

      • Elektřina se nezdraží v důsledku slabé koruny ale protože ji prodáváme přes Lipskou burzu, plyn nám hodní Němci prodávají 4x dráž než ho koupí od Rusů tak tu prosím nemluvě nesmysly.

    • My jsme měli mít dávno Euro a ekonomičtí gauneři včele s ČNB by neměli prostor a a ústav pokusů a omylů by přestal existovat

  2. Máme 4 biliony eur z doby, kdy jsme “zuby nehty” drželi korunu na 27 za euro. Jakmile zahájí ČNB intervence na posílení koruny prodejem těchto nesmyslných zásob, koruna začne posilovat a velmi významně oslabí dovezenou inflaci.
    Co s nimi taky jiného, že?! Když už je rozpočet rozvrácený a nesplŇujeme Maastrichtská kritéria pro přijetí eura…

  3. Popište někdo prosím situaci, kdy tento Zlodědek, když už vyleze z postele někoho nepomluví, nebo přímo nepoplive.

  4. Firma která není schopna že své marže a zisku zaplatit aspoň 10 procent úrok patří zkrachovat a pak v dražbě prodat tomu,kdo něco dokaze.A pokud bere jen dotace tak je jen zátěži pro rozpočty měst obcí a daňového poplatníka.A pokud levné prachy chtějí neschopní a uplatní městští a obecní politici sedící za drahé prachy v neschopných městských firmách,tak ty se mají dát do dražby a prodat hned a ne to dotovat z dani a navíc i z vkladů občanů.To jen ukazuje že u nás se nepodniká ale tyto firmy jsou jen trafikami na podvody a zlodějny jak se obohacovat.K čemu je městská obecní firma která bere dotace a žádný zisk negeneruje?K čemu je takové podnikání?

  5. Sám prezident Zeman je společně s Klausem největší ostudou a škůdcem porevolučního Česka, i s celou tou partou Ovčáčků a Mynářů. Je to pouze mstivej dědek…

  6. Pořád považuji Rusnoka za lepšího guvernéra ČNB než Zemana za prezidenta. Hradní opilec nám bude škodit až do konce buď svého nebo svého mandátu.

    • Máte pravdu v obou případech. Rusňok jako guvernér ČNB dělal pouze to co měl nebo musel udělat, zatímco Zeman jako prezident si dělá co chce- nedělá to, co po něm vyžaduje Ústava ČR – jmenování profesorů, generálů a jiných činitelů státní správy a za dobu svého prezidentského mandátu urazil díky své neomalenosti desítky občanů a když měl zaplatit pokutu a omluvit se- tak se opáčil svým rčením- prý ať se omluví Hrad.

  7. Je to … To každopádně už za mnoho jeho rozhodnutí a činů. Nicméně podělali to v ČNB tím, že dopustili rozházet na dluh peníze. Samé dluhy jak české, tak evropské tak americké. Kdo jel na dluh je dnes král, kdo krade je mocný a ještě se cítí být obtěžován, že je něco v nepořádku. Vždyť dnes je to běžné podnikání. Přes 7% jít nemůžou, protože by své dluhy nedokázala splácet ani republika. [redakčně upraveno]

  8. Já prostě nechápu, proč Zeman neskončil už dávno ze zdravotních důvodů, už jak začal chodit o berlích a všude ho podpírali, proboha přece musí mít nějakou soudnost i když teď už je to jedno už to nikdo nenapraví a za chvíli budou volby. Co se týče Eura, tak nevěřím že tohle EU přežije, takže měny se budou vracet tak jak mají být. Státy musí krachovat tak jako každý špatný hospodář.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here