Moje paní je doma a vaří. Babiš oznámil boj o Hrad

6276
babis
Ilustrace: Pixabay.com

Andrej Babiš [ANO] vstoupí do boje o prezidentský úřad. Oznámil to včera [30.10.] v přímém vstupu v televizi Nova. Oznámení Babiše o jeho snaze stát se českým prezidentem předcházel ve stejný den rozhovor s ním, opět na Nově.

„Moje paní je doma a vaří,“ řekl v úvodu rozhovoru ve Víkendové snídani Andrej Babiš. Na konci debaty pak vyjasnil, že jeho žena vaří „hovězí vývar a ještě něco“.

V rozhovoru ještě nepřipouštěl, že právě on je kandidátem hnutí ANO na prezidenta země. Omezil se pouze na konstatování: „Naše hnutí jasně řeklo, že postaví kandidáta. Bude to nezávislý kandidát. Bude financován z hnutí. Nebude brát žádný sponzoring. Nebudou tam žádné ekonomické zájmy. Bude to kandidát za hnutí ANO.“

Avšak večer na Nově už mluvil přímo o důvodech, proč se rozhodl jít do prezidentského souboje. Řekl, že chce hlavně hájit zájmy českých občanů. Vstoupit do prezidentské volby se rozhodl poté, kdy sleduje nečinnost vlády. Uvedl, že podle něj příliš velké šance na zvolení nemá, chce ale přesvědčit voliče, že je dobrý kandidát na prezidenta. Andrej Babiš, kterému je osmašedesát let, aktuálně stojí před soudem kvůli obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.

Buďte jako Andrej Babiš, využijte svěřenské fondy

„Ty vymyšlené kauzy, objednané kauzy, které se nikdy neměly dostat před soud, nemají nic společného s mojí politickou kariérou. To jsou 15 let staré kauzy,“ komentoval tuto skutečnost v rozhovoru.

Podle něj platí, že kdyby nevstoupil do politiky, nikdo by o Čapím hnízdě nikdy neslyšel.

„Je to politické trestní stíhání. A za tím si stojím. […] My s paní Nagyovou jsme neporušili žádný zákon. A jsem přesvědčen o tom, že nás soud osvobodí,“ uvedl.

Zadlužování a Andrej Babiš

V rozhovoru na Nově Babiš odpovídal na anketní otázky. Jedna se týkala rychlého zadlužování Česka za jeho vlády i té současné. Andrej Babiš vyvracel teorii, že je zodpovědný za nestabilní veřejné finance. Argumentoval tím, že v roce 2014, kdy se stal ministrem financí, činil státní dluh 44,4 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2019, kdy už byl premiérem, činilo zadlužení necelých 30 procent HDP.

„A pak přišel covid. My jsme přece těm lidem museli pomoci. A dali jsme jim přes 330 miliard korun. […] My jsme ty peníze dali a všichni vědí komu. Tato vláda tyto peníze nikomu nedala,“ řekl.

Obhajoval i zrušení superhrubé mzdy, kterou jeho hnutí prosadilo společně s ODS. Důvod byl, že zavedení superhrubé mzdy bylo podle jeho slov podvodem z dílny ODS.

Kontroverzní superhrubá mzda skončí s 1. lednem 2021

„My jsme to udělali, abychom lidem pomohli. […] A kde skončily ty peníze? Skončily v úsporách. A ti lidé mají na to, aby zdolávali teď tu inflaci,“ řekl.

Dodal, že „teorie, se kterou přišla Fialova vláda, je nesmysl“: „Totiž, že my jsme dali lidem peníze a ti hned běželi do obchodu a všechno utratili. Naopak ty peníze skončily v úsporách.“

Vláda nehledá příjmy, tvrdí kandidát na prezidenta

Podle něj aktuálním problém na straně vlády Petra Fialy [ODS] je, že se vzdává příjmů. Příkladem uvedl zrušení EET, které podle něj do rozpočtu přinášelo 13 miliard Kč ročně.

Digitalizace v praxi. Vládní strany ruší EET

„Vláda si nevzala rozdělený zisk z ČEZu. Prostě oni se nesnaží… Mají Modernizační fond, mají evropské peníze, které jsme vyjednali. […] Tam je 972 miliard a až tisíc miliard v Modernizačním fondu. A stále jsme jedna z nejméně zadlužených zemí v Evropě,“ shrnul současné možnosti Andrej Babiš.

Na druhé straně vláda podle jeho názoru veřejnost a firmy nepodporuje. Uvedl, že jí naopak vysoká inflace vyhovuje. Jednak vybere více na daních a zároveň si tak podle jeho slov zvyšuje HDP, čímž snižuje poměr zadlužení Česka právě vůči HDP. Podle Babiše je aktuální inflace „vlastně inflační daň“.

Státní dluh ve 3. čtvrtletí vzrostl k 2,9 bilionu korun

„Lidem dali minimum. Doplatek na bydlení je směšná částka, pastelkovné 5 000 korun, tam je to také směšná činnost. Zastropování cen energií přišlo pozdě, přichází od 1. listopadu. Vláda je zastropovala vysoko. […] Měli zastropovat cenu u výrobců, u ČEZu, jak to udělal Emanuel Macron,“ řekl Babiš.

A odmítavě se překvapivě vyjádřil i k politice České národní banky: „Ta nesmyslně drží úrokové sazby na sedmi procentech. Proto se třeba hypotéky staly neúměrně drahé….“

Andrej Babiš a Ukrajina

Druhá anketní otázka od mladé Ukrajinky zněla, zda by kandidát na prezidenta Andrej Babiš zachoval podporu Ukrajině a Ukrajincům na našem území. V odpovědi nejdříve vyjmenoval, co všechno pro Ukrajinu a Ukrajince on sám vykonal.

A pokračoval: „Je samozřejmě důležité, aby ti Ukrajinci u nás pracovali, aby nedocházelo ke zneužívání té podpory. Aby si sem nejezdili pro peníze. A apelovali jsme na vládu, aby podporovala české občany, ale tam je ta podpora slabá.“

Za příklad dopadů uprchlické krize a „péče vlády“ označil situaci na úřadech práce. Tam podle něj omezili pracovní hodiny, protože, jak řekl, tam ty úřednice pracují za minimální mzdy a nestíhají.

„Mně vadí, že v podstatě oni [vláda] tu ukrajinskou otázku dávají na první místo, ale je třeba řešit situaci v České republice. Aby lidé měli pocit, že vláda je tu pro české občany, a není tu pro Ukrajinu,“ řekl.

Češi přidají Ukrajincům na ubytování, rozhodla vláda

Za katastrofu pak označil české předsednictví Radě EU. Argumentoval tím, že premiér Fiala nesvolal jediný summit a jeho vláda „nic zvláštního neprosadila.“

„Co z toho pro nás je pozitivní? Nic. Stále se slibuje, stále jsou summity,“ řekl a za katastrofu označil rozhodnutí EU o konci prodeje spalovacích motorů v roce 2035. Či neřešení ilegální migrace.

Na závěr uveďme, jak třikrát očkovaný Andrej Babiš prodělal v posledních dnech covid-19. Podle něj to bylo těžké: Já jsem tomu nechtěl věřit, protože jsem třikrát očkovaný. To bylo poprvé a vůbec jsem si nepřipouštěl, že bych to mohl dostat, tak jsem tomu nevěřil. […] A bylo to těžké. Dostal jsem ten paxlovid, zaplaťpanbůh, že je v lékárnách. Byl jsem unavený… Teď už je to lepší.“

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Jsem tomu velmi rád! Už se těším, jak se dva kariérní komunisti utkají o prezidentský úřad. Rozhodně byl dobrý počin ta přímá volba. Stejně jako v minulosti to podnítí zájem občanů o politiku a jsem si jist, že je to pak jen krůček k tomu, aby se více zajímali i o ekonomiku. I když každá politika stojí na ekonomice, tak spolu úzce souvisejí a navzájem se hodně ovlivňují. Mizerně fungující ekonomika splachuje s politického povrchu vlády a perfektně fungující je zase vládami rozvrtávaná. A tak stále dokola. A také se vždy “odkopou” a odhalí různí zakuklenci. Myslím tím na povrchu svaťoušek, uvnitř ďábel, kterému kromě jeho vlastního prospěchu není nic svaté a je ochoten pro to udělat cokoliv. Nejen v politice, ale i v tisku. V tisku ho vždy neomylně poznám podle toho, když při důkladné analýze co je to za kandidáta, co nám předkládá ke strávení a zda je to skutečně pravda, tak v reakci na to hned začne ve větách používat obraty jako že hnojomety začaly metat a podobně (aby pravda zůstala pěkně pod pokličkou). Na druhé straně v politice si takoví často nedají pozor na pusu a začnou zcela veřejně litovat a bědovat, že to byla největší chyba polistopadové politiky. Má to logiku ta jejich lítost. Je totiž konec zákulisním dohodám a ne vždy čistým kšeftům, které se v souvislosti s volbou prezidenta v minulosti dělaly. Svět a život není ani dokonalý a ani spravedlivý a ani nikdy nebude. Ale to neznamená, že si ho nemůžeme trochu přetvořit k obrazu svému, aby to bylo vcelku akceptovatelné místo k žití.

  2. Kandidát jako kandidát. V rozhodování je obtížné vzdycky někoho uprednostnit. Do vedoucích funkcí na vysoké úrovni se převážně nehlásí lidumilové, obětavci, spasitelé, ale sociálni paychopati ..lidé se spasitelskym syndromem (v tom lepším pripadě), přehnaně ctižadostiví lidé, lidé, kteři nejsou schopni odhadnout své schopnosti. Protože jen lidé s určitými vlastnostmi mohou tuto práci dèlat. Těm ostatnim se omlouvám.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here