Krize úřadů práce: Jurečkovi nevadí náměstkyně sedící na dvou židlích

10538
uradu_prace
„Tak konečně klid na čtení materiálů, přemýšlení a rozhodování věcí, které je třeba rozhodnout, odbavit, odpovědět lidem,“ napsal v postu na sociální síti ministr práce Marian Jurečka. / Foto: Marian Jurečka

Vedení úřadů práce pod taktovkou generálního ředitele Viktora Najmona po poslancích sněmovního Výboru pro sociální politiku ostře zkritizoval i ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Podle opozičních poslanců má ale i on máslo na hlavě.

Situaci na úřadech práce označili na středečním [7.12.] jednání někteří poslanci sněmovního Výboru pro sociální politiku za kritickou. Podle nich se zaměstnanci úřadů bojí otevřeně hovořit o pracovní přetíženosti a nízkém odměňování. A podle poslanců i mají obavy o osobní bezpečnost při kontaktu s žadateli. To vše prodlužuje vyřizování výplaty dávek a podpor. Jejich výplaty se tak podle mnohých žadatelů i poslanců běžně zpožďují i o více než dva měsíce. A domácnosti se dostávají do finančních problémů.

Po jednání sociálního výboru se k ostrým výtkám směrem ke generálnímu řediteli ÚP ČR Viktorovi Najmonovi, kterého do funkce jmenovala exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD], přidal i současný ministr práce Marian Jurečka.

„Rozhodně spokojen nejsem, kroky nejsou činěny nejen v posledních měsících, ale dlouhodobě,” uvedl Jurečka na adresu vedení úřadů práce.

Na dotaz, zda z toho vyvodí personální důsledky odpověděl, že je limitován služebním zákonem. Později ale i dodal, že jeho názor na práci vedení Úřadu práce [ÚP ČR] se projeví v pravidelném služebním hodnocení generálního ředitele Viktora Najmona.

Vedení úřadů práce zřejmě nezvládá nikdo

Jurečka dále řekl, že s Najmonem o nutnosti změn vede v posledních měsících debaty opakovaně. A vyzývá ho k větší aktivitě. Podle Najmona už se na úřadech práce ale daly věci do pohybu.

„Přistoupili jsme ke změně organizace práce, využíváme dohody o pracovní činnosti [DPČ] a dohody o provedení práce [DPP],“ řekl poslancům na jednání výboru Viktor Najmon.

Úřady práce stále kolabují. Žadatelé na dávky čekají měsíce

Stejně tak se podle jeho slov intenzivně pracuje na digitalizaci administrace sociálních podpor. Zdůraznil, že loni v říjnu vyplácely úřady práce 1,43 milionu příspěvků a podpor. Letos v říjnu jich bylo 1,75 milionu. Z toho přes 182 500 připadá na nově zavedené dávky, z nichž podstatnou část tvoří dávky pro ukrajinské běžence.

Na úřadech práce je zhruba 11 500 míst. Část z nich ale zůstává dlouhodobě neobsazená. Pracovníci poukazují na práce přesčas, o víkendech a nízké odměňování za práci. O tom, že je situace dlouhodobě neudržitelná, se ví delší dobu.

V podcastu FinTag.cz na to již 19.9. upozorňoval poradce premiéra Petra Fialy [ODS] a člen Národní ekonomické rady vlády [NERV] Daniel Münich. Doslova v něm uvedl, že ve věci fungování úřadů práce i odměňování jejich pracovníků stát dlouhodobě selhává. Dění na úřadech práce dlouhodobě kritizují i odbory. Ty poukazují hlavně na to, že ze státních úřadů zaměstnanci úřadů práce berou nejméně peněz.

Téma Sadílková, která sedí na dvou židlích najednou

I přes kritiku ministra Jurečky směrem k Viktoru Najmonovi není podle poslanců ale ani na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR [MPSV] vše zalité sluncem. Poslanci se na jednání výboru negativně vyjádřili o jeho politické náměstkyni Kateřině Sadílkové, někdejší generální ředitelce ÚP ČR, kterou Jurečka do funkce jmenoval k letošnímu 22. srpnu.

„Zaměří se především na koordinaci činností směrem k úřadu práce vedoucích k procesu jeho transformace a zlepšení služeb v souvislosti s digitalizací sociálních dávek,“ přiblížilo MPSV náplň její práce v době, kdy Sadílková nastupovala do funkce.

Některé poslance ale zaráží, že Sadílková společně s funkcí politické náměstkyně ministra práce současně zastává pozici ředitelky krajské pobočky ÚP v Liberci. To za situace, kdy policie v Liberci vede trestní řízení ve věci možné šikany a mobbingu na tamním úřadu práce.

„Dva dny v týdnu je nadřízenou ředitele [Viktora Najmona, pozn. red.] a tři dny v týdnu je jeho podřízenou, to je opravdu vtipná situace,“ okomentoval situaci na jednání výboru poslanec Aleš Juchelka [ANO].

Byť má Sadílková na starosti koordinaci činností úřadů práce, a to jak na libereckém krajském pracovišti, tak na MPSV, na jednání Výboru ale nepřišla. Což je podle poslanců zarážející v době, kdy fungování úřadů čelí několikaměsíční kritice a někteří hovoří dokonce o jejich postupném rozkladu.

–VRN/ČTK–

Aktualizace 9.12.: Úřady práce by si za způsob zvládání náporu žadatelů v podmínkách, které mají, zasloužily spíše ocenění než kritiku. Uvedl to generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon. ČTK pak poskytl toto prohlášení: „Respektuji právo nadřízeného na objektivní provedení mého služebního hodnocení, jak měl médiím sdělit ministr práce a sociálních věcí. Toto hodnocení je však zcela odlišné od toho, které mi letos pan ministr předal za poslední hodnocené období. Mohu se pouze domnívat, že se jedná o zástupné a účelové vyjádření s cílem dosáhnout personálního přeobsazení ve vedení úřadu práce.” 

5 KOMENTÁŘE

  1. Je to úplně jednoduché, ÚP jsou podfinancované, špatně legislativně nastavené a i v důsledku toho demoralizované. Vzhledem k tomu, že masivní růst platů úředníků, neméně masivní růst počtu úředníků a podstatné zkvalitnění jejich pracovního prostředí jsou politicky absolutně neprůchozí, je úplně jedno, kdo bude ÚP a MPSV řídit a jak to bude dělat. A rovnou zapomeňte na digitalizaci – k tomu je potřeba spousta kvalitních a tedy pekelně drahých úředníků (IT specialistů, právníků a dalších elitních zaměstnanců, kteří musí získat zkušenost s fungováním ÚP) – jedním slovem: vyloučeno. Lze slýchat něco o tom, že systému ÚP “hrozí” kolaps. To není pravda, ten dávno nastal, nyní už jsou jen klidnější a méně klidná období (jako je nyní) veskrze nefunkčního kolosu.

  2. Co udelala ta pani proto, aby urad fungoval, kdyz ona byla generalni teditelkou? Nic, jen dusila uredniky nesmyslnymi pokyny, a sgendami, tabulkami a cisly,to byla hruza, co se za ni delo… to bylo pred Soucasnym GŘ

  3. Velká iluze pana Trpkoše podporovaného týmem z bývalého vedením GŘ, které ÚP dostalo do krize a nyní jej tzv. zachraňuje, vyčerpání zaměstnanci v 1.linii padají na hubu, tlak z vedení se stupňuje a tím je dostává do fáze odchodů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here