ČNB opět překvapila. Úrokovou sazbu zvedla o procentní bod

880
CNB
Foto: Redakce FinTag.cz

Bankovní rada České národní banky [ČNB] dnes [22.12.] zvýšila dvoutýdenní repo sazbu [2T repo sazbu] o celý jeden procentní bod na 3,75 procenta. Základní úroková sazba ČNB je tak nejvyšší od roku 2008.

Bankovní rada současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 2,75 procenta a lombardní sazby na 4,75 procenta. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 23.12. 2021. Důvod pro další růst základních úrokových sazeb je rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit samotnou inflaci a inflační očekávání.

Inflace je 6 %. Bez prominutí DPH u energií by byla 7 %

Podle analytika Komerční banky [KB] Martina Gürtlera předchozí a dnešní rozhodnutí ČNB ji zařadilo mezi centrální banky, které zpřísňují měnové politiky vůbec nejrychleji na světě.

„Takto vysoké byly úrokové sazby v České republice naposledy v roce 2008, v předvečer globální finanční krize,” dodal.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a zejména pak hypotečních úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Vyšší úrokové sazby naopak zvyšují výnosy z bankovních vkladů. Ale ty v současné době [i dlouhodobě] zdaleka nedosahují úrovně nynější inflace.

Centrální bankéři zvýšení sazeb avizovali

Pro rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb o jeden procentní bod dnes hlasovalo pět členů rady ČNB. Dva byli pro sazby beze změny. Pro výraznější růst sazeb se v posledních dnech přitom vyjádřilo hned několik členů bankovní rady. Guvernér Jiří Rusnok řekl, že bude třeba zvednout sazby pravděpodobně o více než půl procentního bodu.

Viceguvernér Marek Mora uvedl, že na dnešním zasedání se bude rozhodovat mezi zvýšením sazeb o půl procentního bodu nebo o 0,75procentního bodu. O tom, že by Bankovní rada ČNB zvedla základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod, ale nehovořil.

Naopak člen rady Aleš Michl avizoval, že bude hlasovat pro sazby beze změny stejně jako na předchozích zasedáních. Aleš Michl je dlouhodobě stejně jako například minulá vláda toho názoru, že ČNB nemá šanci inflaci ovlivnit, protože ta je globální.

Analytici tipují na středu další 0,75% zvýšení úrokových sazeb

Podle analytiků je ale situace jasná. Meziroční růst spotřebitelských cen v České republice v uplynulých měsících nadále zrychloval, a to na 5,8 procenta v říjnu a 6,0 procenta v listopadu. Prognóza centrální banky pro tyto měsíce přitom očekávala jen 5,5 procenta, potažmo 4,9 procenta.

„Více proinflační byl také trh práce, když průměrná mzda vzrostla meziročně o 5,7 procenta, zatímco ČNB predikovala růst o 4,7 procenta. Vyšší byla nakonec i inflace dovážená ze zahraničí, ke které významně přispívala slabší koruna,” přidává Martin Gürtler.

Podle něj centrální banka navíc i čekala kurz koruny ve čtvrtém čtvrtletní v průměrné výši rovných 25 CZK/EUR. Dosavadní průběh závěrečného letošního kvartálu ale ukazuje na spíše 25,40 CZK/EUR. Což je o zhruba 1,5 procenta slabší úroveň.

Dopady rozhodnutí ČNB do ekonomiky a další vývoj

Analytice se shodují, že za nutností pokračovat ve výrazném zvyšování sazeb stojí nejen kombinace prudkého růstu inflace, slabší kurz koruny, ale i aktuální růst domácí ekonomiky, který je tažen především spotřebou domácností. Za důležitý pak považují vývoj inflace v lednu. Pokud inflace zrychlí k sedmi až osmi procentům a výše, bude bankovní rada ČNB dle jejich názoru v prvním čtvrtletí příštího roku nucena sazby opět zvýšit. Čímž by se hlavní sazba mohla dostat na čtyři procenta a případně i lehce nad tuto úroveň.

„Inflace bude pravděpodobně ještě dále růst a začátkem příštího roku se podle nás dostane nad sedm procent,” uvádí v této souvislosti Gürtler.

Inflace není vysoká jen dočasně, tvrdí šéf investic Amundi

Dodává, že centrální banka sice představí kompletní novou prognózu až začátkem února, ale dle jeho názoru bankovní rada již dnes s aktualizovaným výhledem musela pracovat.

„Začátkem roku 2022 navíc do inflace v plné výši promluví výrazné zdražení elektřiny a plynu. To je nyní kompenzováno odpuštěním výběru daně z přidané hodnoty, které je však schváleno pouze pro poslední dva letošní měsíce,” upřesnil s tím, že ceny energií na světových trzích přitom nadále lámou rekordy. Svou roli v budoucím vývoji pak podle něj sehrají i dál rostoucí ceny potravin.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here