Maloobchod loni v prosinci rostl. Za celý rok ale propadl o 4,1 % 

85
v_prosinci
Foto: Freepik.com

Tržby v maloobchodě loni v prosinci meziročně stouply o 1,6 % a meziměsíčně o 0,2 %. Za celý loňský rok ale klesly, to o 4,1 %. Loni maloobchodníci tratili ve všech oblastech s výjimkou pohonných hmot a motorových vozidel.

Data zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Maloobchodní tržby po dlouhých osmnácti měsících poklesu vůbec poprvé vzrostly loni v listopadu. Tehdy meziměsíčně stouply o jedno procento [ČSÚ následně údaj revidoval směrem dolů, pozn. red.] a meziročně o 0,9 procenta. Na růstu se podílel hlavně zvýšený odbyt nepotravinářského zboží a pohonných hmot. V prosinci tak maloobchod stoupl druhý měsíc za sebou.

„Na zvýšení maloobchodních tržeb se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Z nepotravinářského zboží dosáhly nevyššího meziročního růstu tržeb prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky. Naopak tržby za prodej potravin klesaly nepřetržitě již dvacátý měsíc v řadě, tempo poklesu se však v prosinci zmírnilo,“ uvedla k aktuálním datům vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

V případě tržeb za prodej a opravy motorových vozidel, které ČSÚ eviduje zvlášť, došlo v prosinci k meziměsíčnímu 0,2% poklesu a meziročnímu růstu o 0,5 procenta.

Za celý loňský rok tržby v maloobchodě, jak už bylo uvedeno, meziročně reálně klesly o 4,1 procenta. V tom za potraviny klesly o 5,3 procenta a za nepotravinářské zboží o 5,2 procenta. Naopak za pohonné hmoty tržby vzrostly o 4,9 procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby zvýšily o 4,2 procenta. V tom za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů se zvýšily o 4,7 procenta a za opravy motorových vozidel o 2,3 procenta.

Maloobchodní tržby v prosinci: Je to obrat k lepšímu

„I v prosinci pokračoval nesmělý růst maloobchodních tržeb… Vzhledem k nízkému srovnávacímu základu z konce předchozího roku pak meziroční tempo dokonce dosáhlo 1,6 %. Ve srovnání s předchozím prosincem lidé více nakupovali elektroniku, kosmetiku a drogérii,“ okomentoval výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Zároveň upozornil, že tržby maloobchodníků za celý loňský rok nadále zaostaly za úrovní před pandemií covidu. Největší propad vykázaly obchody s oblečením a obuví [-24 %] a obchody se zbožím pro volný čas a domácími potřebami.

„Postupné oživení reálných nákupů, které je patrné už od listopadu, dává tušit, že více než dvouletý negativní trend omezování domácností už končí. Začal s rostoucí inflací likvidující kupní sílu obyvatel a také s poklesem inflace končí,“ vyjádřil naději Dufek.

Česko nejspíš ani letos v HDP úroveň před pandemií nepřekoná

Spotřeba domácností se má podle jeho odhadu stát letos jedním z hlavních motorů české ekonomiky. I když dodal, že zřejmě nebude natolik silná, aby se už letos česká ekonomka vrátila na předpandemickou úroveň.

Ekonom Komerční banky Martin Gürtler aktuální data z maloobchodu jako dobrá nehodnotí. Naopak v nich vidí zklamání.

„Ve výsledku lze nově zveřejněná data hodnotit jako zklamání. Pro prosinec jsme očekávali silnější meziměsíční vzestup o 0,7 procenta,“ říká.

Na lepším meziročním výsledku [1,6 %] se podle něj podílel technický a velmi těžko predikovatelný vliv rozdílného počtu pracovních dní.

„Sezonně očištěná data, na jejichž základě se počítají meziměsíční dynamiky, ukazují na meziroční růst o 0,6 procenta. Což by naopak bylo mírně pod konsensem,“ doplnil.

Poptávka oživuje, ale velice pomalu

Podle jeho názoru vývoj v maloobchodu ukazuje, že spotřebitelská poptávka sice oživuje, zatím ale jen velmi pomalu. Argumentuje, že proti předpandemickému únoru 2020 byly loni v prosinci tržby bez prodejů aut nižší o skoro šest procent. Přesto podle něj spotřeba domácností pozvolna poroste i v příštích měsících. A měla by být hlavním zdrojem mírného oživení ekonomiky.

„Přispět by k tomu měl obnovený růst reálných mezd a vysoká úroveň nahromaděných úspor domácností. I tak ale růst ekonomiky bude podle nás letos činit pouze skromných +0,8 procenta, navíc po loňském poklesu o 0,4 procenta,“ říká.

Česká ekonomika neroste. Může za to nízká spotřeba domácností

Optimismem nehýří ani hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Podle něj se český maloobchod zřejmě konečně začíná zvedat. Ovšem namísto příslovečného odražení ode dna se z něj spíše jen pomalu odlepuje.

„Ve srovnání s předpandemickým lednem 2020 zůstávají tuzemské maloobchodní tržby o drtivých 6,2 procent níže, zatímco průměr EU je již o zhruba tři procenta nad tehdejší úrovní. Dosavadního vrcholu dosáhl český maloobchod v červnu roku 2021 a od té doby stačil poklesnout téměř o jedenáct procent. Češi si tak momentálně z obchodů odnášejí zhruba stejně zboží jako v říjnu roku 2018,“ vysvětlil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here