Čistý zisk XTB přesáhl v prvním pololetí dvě miliardy korun

1057
XTB
Regionální ředitel CZ, SK a HU poboček XTB David Šnajdr / Foto: XTB

Čistý zisk 91,3 milionu eur [cca 2,2 mld. Kč] vykázala podle předběžných výsledků za letošní první pololetí polská brokerská společnost XTB. Oproti loňsku jde o pokles o 11,6 procenta [103 mil. eur]. Výsledky FinTag.cz potvrdili zástupci XTB.

I přes pokles čistého zisku v prvním pololetí má společnost XTB podle jejích zástupců pevný základ v podobě neustále rostoucí klientské základny i počtu aktivních klientů. V první polovině roku 2023 zaznamenala společnost v této oblasti další rekord, když získala 167,2 tisíce klientů oproti 101,0 tisíce o rok dříve. To je nárůst o 65,5 procenta.

„Rozšiřování zákaznické základny zůstává naší prioritou. A i finanční výsledky za první pololetí dokazují, že jsme schopni dosahovat našich cílů i při nižší volatilitě na finančních a komoditních trzích a poklesu zájmu o investování,“ říká pro FinTag.cz regionální ředitel CZ, SK a HU poboček XTB David Šnajdr.

Podle něj spolu s růstem počtu nových klientů roste i počet aktivních klientů. Ten letos v prvním pololetí vzrostl o 44,4 procenta ze 190,1 tisíce v prvním pololetí loni na 274,5 tisíce letos.

„Posilujeme svou pozici v Polsku a na klíčových světových trzích a investice do technologií či nových produktů přinášejí očekávané výsledky. […] Díky frakčním akciím, které jsme již uvedli na sedmi evropských trzích, mají naši klienti větší flexibilitu při sestavování svých různorodých portfolií založených na akciích a ETF,“ upřesňuje David Šnajdr.

Struktura příjmů podle tříd instrumentů

Zvýšenou obchodní aktivitu klientů XTB vyjadřuje počet uzavřených CFD kontraktů v lotech. V prvním pololetí 2023 činil objem obchodů s deriváty 3,51 milionu lotů. To představuje nárůst o 18,5 procenta z 3,05 milionu lotů v prvním pololetí 2022. Ziskovost na jeden lot činila 49 eur oproti 59 eur v prvním pololetí 2022.

Při pohledu na výnosy XTB z hlediska tříd instrumentů, které se na jejich tvorbě podílely, je patrné, že v první polovině roku 2023 vedly CFD založené na indexech. Jejich podíl ve struktuře výnosů z finančních nástrojů dosáhl 51,9 procenta.

Frakční akcie jsou novinka, jež nabízí investice docela každému

Jde o důsledek vysoké ziskovosti nástrojů CFD založených na americkém indexu US 100, německém akciovém indexu DAX [DE30] nebo americkém indexu US 500. Druhým nejziskovějším aktivem byly CFD instrumenty založené na komoditách. Jejich podíl ve struktuře výnosů v první polovině roku 2023 činil 36,5 procenta.

Nejziskovějšími instrumenty v této třídě byly CFD založené na kotaci zemního plynu a zlata. Příjmy z CFD nástrojů založených na měnách tvořily 9,6 procenta celkových příjmů XTB. Nejziskovějšími finančními nástroji v této třídě byly nástroje založené na měnovém páru USDJPY a EURUSD.

XTB dál masivně investuje do xStation 5 a IT

V první polovině roku 2023 XTB pokračovala ve vývoji vysoce inovativních komplexních řešení v oblasti online investic do finančních nástrojů. Jednalo se mimo jiné o technologie související s rozvojem vlastních obchodních systémů, efektivní realizací pokynů a onboardingem.

„V rámci naší obchodní strategie se zaměřujeme na vývoj technologií používaných v naší vlastní investiční platformě, mobilní aplikaci i nových produktech. Z toho vyplývá struktura naší zaměstnanecké základny. V současné době tvoří cca 40 procent našich zaměstnanců ve varšavské centrále programátoři a IT vývojáři, kteří pracují na budování konkurenční pozice XTB na globálním trhu,“ vysvětluje David Šnajdr.

McGregor: Kdo chce skutečný úspěch, musí poctivě makat

Provozní náklady XTB v prvním pololetí roku 2023 dosáhly 74,1 milionu eur [cca 1,78 mld. Kč]. Byly tak o 16,4 milionu eur [cca 394 mil. Kč] vyšší než ve stejném období předchozího roku. Výrazné změny ukázaly náklady na odměny a zaměstnanecké benefity vyplývající z dynamického rozvoje společnosti, a tedy i nárůstu zaměstnanosti. Stouply také náklady na marketing. To zejména v důsledku vyšších výdajů na online marketingové kampaně.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here