Komentář: Vláda Petra Fialy selhává ve všem, co slíbila

44950
vlada
Cestou na jednání vlády, které se nedávno uskutečnilo v Jeseníku, se premiér Fiala zastavil u paní podnikatelky Simony Bělíčkové v květinářství. To založila před téměř třiceti lety její maminka. Těžko říci, zda paní Bělíčkovou informoval, že vláda zvažuje zvýšení DPH u řezaných květin z 15 procent na 21 procent. / Foto: Úřad vlády ČR

V pražské kavárně Lucerna otevírají o víkendu až v 15:00. Lidé si objednávají i platí u baru, protože kavárna nemá personál. Pocit zmaru zákazníků je všeobjímající. A čím dál víc platí pro celé Česko. Vláda Petra Fialy [ODS] řešení ale nenabízí.

To, co v Česku kdysi fungovalo docela přirozeně, už nefunguje. A to, co užitek nepřináší, jenom vzkvétá. Kavárna, stejně jako mnozí další podnikatelé, nemohou sehnat solidní zaměstnance a brigádníky. Na vině je přebujelý státní aparát, který v Česku živí milion lidí. Na vině je dlouhodobě neflexibilní pracovní trh a fakt, že jestliže si dneska něco žádá skutečnou dávku odvahy, je někoho zaměstnat. Náklady na práci z hlediska pojistných odvodů patří v Česku k nejvyšším na světě. A ani tím problémy české ekonomiky nekončí.

Vláda, aby se dělala pěknou, dál korumpuje voliče. Pokračuje v navyšování všemožných dávek, podpor a dotací. Problém je, že ty pro své slabé zacílení ale jen málokdy pomohou těm, kteří je skutečně potřebují. A naopak většinu jejich příjemců dál udržují v pohodlnosti a nečinnosti. Příkladem budiž příspěvek na bydlení. Třeba 26letý Petr, který hovoří v tomto článku, na brigádu do kavárny Lucerna nepůjde, protože má své jisté. Na střechu nad hlavou mu přispěje stát.

České veřejné finance jsou jeden velký bordel

Vláda Petra Fialy [ODS] před volbami slibovala, jak ukončí éru nesmyslného rozdávání peněz ze státního. Opak se stal pravdou. Vláda dál rozdává peníze, kde to není potřeba. Příkladů je nespočet. Dávka pět tisíc korun na dítě pro všechny rodiče. To za situace, kdy se již existující rodičovský příspěvek neměnil několik let. A byl tu i příspěvek na energie v úsporném energetickém tarifu za téměř 20 miliard korun zaslaný plošně všem domácnostem. I když mnohé z domácností měly ceny energií zafixované či dost peněz na jejich zaplacení.

A na druhé straně – současné vládní stropy na energie jsou nastavené podstatně výše, než jsou ceny energií. A tak vláda významně ušetří. Přesto se ale najdou podniky, které její podpory využijí. To proto, že nepředvídavě fixovaly ceny energií v době, kdy byly vůbec nejvýše. Zaplatí to ale všechny firmy. A opět tu vzniká nepoměr, nerovnováha. Jedni těží na úkor druhých. Vláda na to zareaguje zavedením windfall tax, aby nakonec zjistila, že silné energetické společnosti a velké banky se jí tak snadno jako například penzisty odrbat nepodaří. Výnos z této daně už nemá být vládou původně odhadovaných necelých sto miliard korun, ale jen 40 miliard. A kdo ví, jestli…

Vláda loni s velkou slávou zrušila EET, čímž státní rozpočet přišel minimálně o deset miliard korun ročně. Vláda tímto krokem rezignovala na pořádný výběr daní a digitalizaci zároveň. Přesto se svým krokem chlubí. EET přece zavedla vláda Andreje Babiše [ANO]. Podobný postup ale občanům Česka neprospívá. Peníze mají totiž tu vlastnost, že pokud někde přebývají, jinde scházejí. A tak vláda hledá cesty, kde by výpadek příjmů, a nejen z EET, vykryla. V průběhu hry změní pravidla pro výplatu penzí a teď nově uvažuje o navýšení daně z přidané hodnoty [DPH], která je jedním z hlavních daňových příjmů státního rozpočtu. To za situace, kdy Česko má dlouhodobě jednu z nejvyšších inflací v Evropě. A inflace je přesně to, co české ekonomice a českým domácnostem neprospívá.

Vláda bojuje proti inflaci, která jí ale drží příjmy nad vodou

Navýšením DPH vláda inflaci opět ale podnítí a zatíží tak znovu všechny. Přičemž mezi ty všechny patří zejména střední třída, která generuje hlavní část hrubého domácího produktu [HDP] a odvádí nejvíce na daních. Problém je v tom, že vláda svými rozhodnutími dál vyvolá nerovnováhu, nepoměr. Využijeme-li EET zase jen jako příklad za všechny: U jedné skupiny podnikatelů dovolí vše, aby všem ostatním znovu naložila. Vyšší, případně déle trvající, inflací pak vláda znovu podrazí nohy ekonomice a rozpočtům domácností. Do problému tak znovu dostane i všechny obchodníky. Na zrušení EET tak vydělá jen malá skupina podnikatelů, ale ztratí všichni.

Nic z toho však nebrání premiérovi Fialovi v tom, aby v televizi neohroženě tvrdil, jak zatočí s inflací. A to přesto, že inflaci se vládě krotit nedaří. Naopak, Česko dlouhodobě patří k zemím s nejvyšším růstem spotřebitelských cen v Evropě. No proč? Vláda díky inflaci udržuje děravý státní rozpočet v chodu, protože inflace jí strmě navyšuje inkaso na daních. Přesto ale nedokáže vyjít. K financování státního dluhu si nově nabírá už i úvěry. To, že lidé v obchodech platí i 99 korun za kilo poloshnilých rajčat, už vláda neví. Vláda a obecně politici přece žijí a stravují se na náklady státu.

Vláda slibovala, že ozdraví veřejné finance. Nabízí se obnova superhrubé mzdy, která by státnímu rozpočtu přinesla sto miliard korun ročně a zatížení by se jednoduše rozprostřelo mezi většinu ekonomicky aktivních obyvatel. Rozhodnutí by navíc působilo skutečně proinflačně. Vláda to ale neudělá, přece to slíbila před volbami. Ale peníze potřebuje. A tak hledá všemožné způsoby a vedlejší cesty, jak se k penězům dostat. Do médií unikají informace o rušení stavebního spoření, zmíněných změnách v sazbách DPH a v penzích. Ani v jednom případě se ale nejedná o systémové řešení, skutečné změny. Jde jen o nahodilé dílčí zásahy ve smyslu, kde vzít a nekrást.

Veřejné finance ozdraví změna fungování společnosti

Ani v jednom případě výnos z těchto změn nezalepí rekordní díry v rozpočtu. Výsledkem budou opět jen další nerovnováhy v systému. Pokud se zvedne DPH na léky, pocítí to zřejmě ti, kteří plným pracovním nasazením nevynikají. Co přijde dál? Vláda, aby byla pěkná, pro ně vymyslí novou dávku. Aby na ni měla peníze, znovu zatíží ty, kteří už nyní nesou hlavní zátěž – střední třídu. A nic se nezmění. Státní rozpočet na tom bude tak, jak byl. Vláda jen znovu prohloubí nerovnováhu. Jedni dávku na léky dostanou, druzí ne. Agresivita ve společnosti tím opět jen stoupne.

Když ministr financí Zbyněk Stanjura po svém nástupu do funkce zmrazil platby za státní pojištěnce, exprezident Miloš Zeman to nazval „tupým škrtem“. Doslova řekl, že škrtat výdaje dokáže i cvičený foxteriér, ale najít příjmy chce jistou ekonomickou inteligenci. I přes mnoho výhrad, které k němu a zejména jeho spolupracovníkům oprávněně můžeme mít, v tomto ohledu měl pravdu.

Problém je, že tupé škrty na jedné straně a pokračující rozhazování peněz na straně druhé definuje politiku vlády Petra Fialy. Skutečné reformy nepřicházejí, zeštíhlování státu nepřichází a nepřichází ani přenášení odpovědnosti, ale i svobod na občany. Naopak pokračuje politika uplácení voličů a posilování role “neschopného” státu. Trudný život samoživitelky se dnes stal pojmem. Co na tom, že některé ze samoživitelek se všemi těmi dávkami a podporami často ani do práce nemusejí. Problém ale je, že to zaplatí ti, kteří do práce chodí.

Nejhorší vláda v historii? Dost možná…

Mnozí tvrdí, že vláda Petra Fialy je nejhorší vládou v historii Česka. Je docela možné, že je to pravda. Z toho, jak se žije v Česku, jakým směrem se v Česku ubírají nejen veřejné finance, ale i celková nálada v zemi, to totiž vypadá, že u moci jsou lidé, kteří nerozeznají důležité věci od věcí nedůležitých. Nepracují s nadhledem a neladí systém v celé jeho komplexnosti.

Vysvětlení, proč toho nejsou schopni, se hledá těžko. Jedno z nich může být i to, že u moci jsou lidé, kteří v životě nedělali nikdy nic, co by nebylo spojené s politikou. Nemají představu o tom, jak fungují věci v reálu. Znají jenom výhody pro vyvolené a vysedávání na jednáních. Nabízí se otázka, co dělaly dnes vládní strany ty dlouhé roky v opozici, když recepty na prosperitu Česka nemají. Nejspíš nic, byly jenom drahé. Takoví politici jsou nám k ničemu. A vzhledem k tomu, jak se svět vyvíjí, jsou možná už dávno přežití.

Pokud bychom se vrátili k ekonomice. Nelze dělat jeden dílčí zásah do ekonomiky za druhým, je potřeba přistoupit ke změnám fungování státu jako celku. Modernizovat jeho výkon, snížit náklady na jeho provoz a ubrat na jeho významu [to dnes platí i pro EU]. Totiž dílčí úpravy ekonomických parametrů v dnešní době neobstojí. Na to je situace až příliš vážná. Je třeba změna fungování nejen státu, ale i celé společnosti.

Odvolávání se v politice “tupých škrtů” a “tupých hledání příjmů” na Národní ekonomickou radu vlády [NERV] také nejde. NERV je parta ekonomů, která pracuje s čísly, Česko ale spíše než ekonomy potřebuje politické lídry. Lídry, kteří dostanou lidi na svou stranu, vysvětlí jim jasně a srozumitelně, co je potřeba k tomu, aby si zákazníci v kavárnách, jako je Lucerna, nemuseli chodit objednávat kávu na bar.

A v tom nám nepomůže žádná dotace ani dávka. V tom si musíme pomoci sami. Tam, kde ryba ale smrdí od hlavy, se žádné pomoci zřejmě nedočkáme. Samozřejmě, jiný problém je, že stav české politiky zřejmě docela a jistě odpovídá stavu české společnosti. Je-li tomu skutečně tak, je to velmi špatná zpráva pro nás pro všechny.

Daniel Tácha, šéfredaktor FinTag.cz

30 KOMENTÁŘE

  1. Souhlasím samozřejmě s tím, že vláda Petra Fialy je nejhorší vládou v historii Česka, to prostě nelze rozporovat. Klanění se Bruselu, Washingtonu a předvádění se druhořadých politiků, jak dokáží naštvat Čínu nebo Rusko. Ceny všeho rostou a obrýlení upocení “pašáci” se triumfují, kdo zboří či postaví jakou sochu nebo kdo kam vyšle jasný signál… Chápu naštvání autora článku, ale tvrdit, že za to, že neschopný kavárník nesežene brigádníky může přebujelý státní aparát nebo lkát nad tím, že příspěvek na energie dostane i ten, kdo má dost peněz na jejich zaplacení, jsou opravdové perly.

  2. Fňuk, v kavárně není dost personálu. Je to hrozné, takhle špatně v téhle zemi ještě nebylo- nezaměstnanost je rekordně nízká, práci má v podstatě každý, kdo chce pracovat, fungující ekonomika slupla jak malinu 200 000 Ukrajinek, které sem uprchli před válkou. Lidi si vystačí k živobytí s platem ze svého jednoho plného úvazku. Prostě neslýchané, v kavárně v luxusním podniku asi bude muset majitel personálu začít nabízet slušné mzdy, aby tam někdo byl ochoten makat- uznejte, že to je okrádání poctivého podnikatele!
    A vláda dokonce ve chvíli, kdy ruské agresi cena energií skokově vyskočila, pomohla společnosti- taková skvělá chvíle, kdy tu mohli začít masové sociální nepokoje! a zase nic z toho!
    A ani pořád nechce znovu zvýšit zdanění zaměstnanců, už tak jedno z nejvyšších v zemích OECD.
    Prostě naprosto nekompetentní a neschopná vláda! Nejhorší ze všech. Fialo octup!

    • Ale no tak! Přece víte, že se nepíše o momentální situaci lidí, ale o tom, jak si stojí stát a jak je řízen. To, co popisujete, je jako v tom vtipu, jak padá chlap z mrakopdrapu. Míjí stodesáté patro a říká si: “Je to ještě dobrý!” Míjí padesáté patro a tak si opět říká: “Stále ještě dobrý……..”. Věci v ekonomice totiž mají velkou setrvačnost.

    • Pán je typický příznivec Fialovy ukrajinské vlády, protože, když ne on tak kdo? Babiš? Kdokoliv bude lepší než tenhle politolog, co nechá všechny problémy vyhnít a když už nemá nic, co by mohl odvézt a darovat Ukrajině, tak se jí alespoň zaručí za půjčku. To se nám to hoduje, když nám lidé půjčují. Ta pomoc vlády je pro státní finance likvidační. Na co sáhne to podělá, Ale v ČT se pochválí a Tarran jim to sežere, 🙂

  3. Tady musí přijít demonstrace velkých rozmeru vlada musí okamžite odstoupit jinak z česka nic nezbude ,okamžitě nechat zatknout vladu

  4. Zato ale exceluje v tom co neslíbila. Navýšila si nestydatě platy, odmítla zmrazení svých platů byť jen na čas, když není z čeho brát, vydává nehorázné částky za náměstky za poradce a asistenty jen proto, že nerozumí tomu co dělají, za obludnou armádu úředníků na všech stupních.

  5. Samozřejmě souhlasím,že tato vláda stojí za h—o,ale kdo ji volil? Proč se tu volí nějaké seskupení stran.Atˇlidi začnou používat vlastní mozek a nenechají se někým ovlivńovat.Tedˇ se chodí demonstrovat proti vládě,kterou lid demokraticky zvolil.A tato vláda,kterou tento lid zvolil nazívá tato vláda lid bandou idiotů.Těmto lidem,kteří se dostali k moci vůbec nejde o lidi.Těm jde jen o vlastní prospěch a urvat pro sebe a své známé co nejvíc za období strávené u moci.A kdo to všechno platí?No lidi,kteří se domnívali,že tito darmožrouti to mysleli s touto Naší Zemičkou dobře. Nemysleli.

  6. Článek je velmi solidní a vystihuje můj občanský postoj a názor. Ovšem až na “ten” personál kavárny. Proč zaměstnavatelé nemají dostatek zaměstnanců? … Protože už dlouhé roky zcela úmyslně nechtějí platit za práci odpovídající a důstojné mzdy. Vymlouvají se a doslova “pláčou”, že pokud přidají měsíčně pár stovek…, tak prý vykrvácí a zbankrotují…. Pravda to ale není. Takže každý kdo mohl, tak raději odešel pracovat do zahraničí, než by se nechal vykořisťovat v naší republice. Opravdu si majitel kavárny myslí, že na NĚJ bude někdo pracovat za mzdu cca 150,-Kč na hodinu hrubého a nebo dokonce za minimální mzdu, protože prý dostává spropitné..? V roce 1989 nám byl slibován “ráj na zemi” pokud si na pár let “utáhneme opasky”, tak za pár let doženeme západ. Realita je ovšem úplně jiná….., jsme jen kolonií západu a vláda pod vedením ODS nehájí zájem našich občanů.

  7. Já bych měl jen jednu jedinou námitku. Všechno jinak přesné a super, ale superhrubá mzda byla vážně fenomenální zlodějina, megazlodějina. Když po ní tak slintáme, bylo by fér se tedy zamyslet, aby nehráli tu minulou hru, ale prostě zvedneme “daň ze mzdy” tečka. Superhrubá mzda alias daň z daně – byla špinavost, kterou nikdy nikde nikdo nezavedl, světové unikum v české republice. Pokud budem féroví – aspoň se bude dát poměřit jakou daň bere stát lidem v ČR a jakou ve zbytku světa.
    Ale že ČR se stává Ugandou – to je holý fakt, že vláda je to nejhorší co tu kdy bylo a to nejen od převratu – to je nezpochybnitelná pravda. Že to jde jinak a lépe – je nejen velice intuitivní, ale pravdou je, že dnes a denně vidíme, že ono to snad ani nejde už hůře než co se děje. / Pozn. red.: https://www.fintag.cz/2019/03/05/superhruba-mzda-je-nemravna-a-proto-by-mela-byt-zrusena/

    • Já bych byl opatrný na jednoduché porovnávání čísel, jak se kde to, či ono zdaňuje. Máte pravdu, že lidé v jných částech světa jsou zdaňováni znatelně méně, než u nás. Ale ty jiné části světa si to vynahradí zdaněním firem, kde tyto firmy sídlí a které na platech někdy doslova “kořistí” tam, kam expandovaly. U nás je to tak, že komouši přivedli na buben většinu firem, takže firmy, co za něco stojí, jsou zahraniční. Aby zde investovaly, mají nízké firemní daně a navíc odsud odtéká množství peněz na dividendách. Ale místním lidem zaplatit musí. Takže já bych to zdanění práce dal na původní úroveň a ještě o deset procent zvedl. A pokud se to lidem (nemyslím například Pakrovou, to je poslankyně) nelíbilo, tak si mohou posílit odbory, zastavit práci a zvýšením mezd si to vše dorovnat. Mzdový rozdíl mezi platy v mateřských zemích a zde by to umožnil. Takže tak!

  8. Doslovný souhlas, ovšem východisko? První „hnus fialovej“ nám dodala americká UNRRA, další po letech štatl. Jinak též Brno.

  9. Ne, že bych s tím článkem nesouhlasil, ale je třeba se zamyslet nad tím, kdo tam tu dnešní fialovou vládu pomohl dosadit. Byli to samotní voliči, kteří velmi ochotně naletěli na antibabišovskou vějičku, která byla v podstatě jediným předvolební programem dnešní vládnoucí koalice a nutno přiznat, že se jim ten podvod docela povedl. Jestliže dneska někdo kritizuje Fialu, Rakušana , Stanjuru a ostatní, tak mi to připadá poněkud neupřímné a do jisté míry i falešné. Nejsou to neznámí lidé, všechny jsme znali dávno před volbami a věděli jsme co jsou zač a jak se chovají a co tam v té opozici vlastně dělají. Nemáme si tedy nač naříkat. Konec konců, stále platí pravidlo, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

  10. Ti, kterých se to týká, si to nepřečtou, i kdyby jim ten článek strkali přímo pod nos. Oni totiž moc dobře vědí, že jsou “neschopní”, ale to je úmyslně nařízená neschopnost jejich loutkovodičem, proto s nimi nic nehne a dál nás všechny postupně vědomě likvidují. Přece mi nikdo nechce namluvit, že by tyto nevratné škody páchali neustále, jednu vedle druhé, z tak velké nevědomosti, že by mezi nimi nebyl nikdo alespoň trochu se selským rozumem? Očividně ani neprojevují snahu spolupracovat se skutečnými odborníky, což mne jen víc utvrzuje v názoru, že je to cílená likvidace české ekonomiky a životní úrovně českých občanů!

  11. Zvýšení příjmu vlády z inflace je jízda na tygru, ta konci špatně. Nepromyslena dotace Ukrajiny ve válce s Ruskem je dvojsecna a její výsledek bude v letošním roce zřejmý. To bude ten ficak, který bude zveřejněn v letošním podzimu. Jedno řešení je demise vlády a vytvoření úřednické vlády, ostatní je balancovani nad propasti. Nový prezident Pavel bude mít problém s uredickou vládou a neda se odhadnout zda ji vytvoří. Předčasně volby jsou čisté demokraticke řešení, ale s velikym neodhadnutelnym vysledkem a z toho plynou obavy celé politické garnitury. Bude to horký podzim a nadcházející zimní období bude hodně turbulentni.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here